- 3758
Pe 18 mai, adica intr-o vineri, va sugeram sa va petreceti seara la Filarmonica Iasi, la un concert organizat de Centrul Cultural German. Ca de obicei, incepe de la ora 19:00, iar programul ales este excelent pentru a va destinde la sfarsitul unei saptamani incarcate.
“Gazdele” serii vor fi dl. Schumann si dl. Brahms, frumos “citati” de orchestra Filarmonicii sub bagheta dirijorului Corvin Matei din Africa de Sud si de violoncelista Judith Ermert din Germania.
Uvertura “Genoveva” a lui Robert Schuman va deschide seara. Opera “Genoveva” este singura opera scrisa de compozitorul neamt si este un exemplu al stilului romantic german. Cantata pentru prima data in 1850, opera spune o poveste medievala din secolul al VIII-lea, avand ca personaj principal pe Genoveva de Brabant. Se pare ca personajul Genoveva a fost inspirat de un personaj real al secolului al XII-lea, mai exact de Maria de Brabant, sotia Ducelui de Bavaria, Ludovic II.
Concertul pentru violoncel si orchestra in la minor, op. 129 al lui Schumann nu a fost niciodata cantat in timpul vietii compozitorului, ci abia in 1860, la patru ani dupa ce acesta s-a stins din viata. A fost compus in numai doua saptamani, la scurt timp dupa ce Robert Schumann a fost desemnat director muzical la Dusseldorf. Cele trei momente ale concertului sunt cantate fara pauza. Compozitia este considerata una dintre lucrarile cele mai indraznete ale artistului.
Seara se va incheia cu Simfonia nr. 4 in mi minor, op. 98 de Johannes Brahms. Aceasta simfonie a fost finalizata in 1885 si este ultima simfonie scrisa de compozitor. A avut premiera in octombrie 1885, avand ca dirijor pe insusi Brahms. Rick Wakemandin trupa de rock progresiv Yes a folosit o parte din aceasta simfonie in piesa "Cans and Brahms" de pe albumul din 1971, Fragile.
Corvin Matei este directorul muzical si dirijorul principal al orchestrei simfonice al Universitatii Stellenbosch din Africa de Sud. S-a nascut si a urmat studiile in Romania. Timp de 20 de ani a cantat la flaut in orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucuresti si in orchestra simfonica din Cape Town, dupa care a decis sa urmeze cariera dirijorala. In aceasta directie a invatat arta dirijarii de la maestri precum Sergiu Celibidachi, Witold Rowitski sau Laszlo Marosi.
Judith Ermert este de origine germana si a absolvit Universitatea de Arte din Essen, Germania. La 26 de ani a fost desemnata solista a filarmonicii din Bruxelles, pentru ca un an mai tarziu sa devina profesoara la Conservatorul Regal din Ghent.