eveniment
Data: 
20 Aug 2018 - 19:00
22 Aug 2018 - 21:00
27 Aug 2018 - 21:00
29 Aug 2018 - 19:00
31 Aug 2018 - 21:00
3 Sep 2018 - 21:00
Loc: 
Cinema Ateneu
Bilet: 
12.00
stats
Adresa: 
Piata Chirila

Utoya - 22 iulie

Utøya - 22 iulie urmareşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile in cursul carora extremistul de dreapta a urmarit şi impuşcat tinerii prinşi fara scapare pe insuliţa din apropiere de Oslo. Aratat in premiera mondiala la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, in cadrul competitiei internationale, filmul a avut un puternic impact atat in randul spectatorilor, cat şi al presei internaţionale. Utøya - 22 iulie se poate vedea saptamana aceasta la Cinema Ateneu, pe 20 august de la ora 19 si pe 22 august de la ora 21. Pretul unui bilet este 12 lei si poate fi achizitionat si online. UPDATE: Filmul va mai fi proiectat pe 3 septembrie de la ora 21 tot la Cinema Ateneu.

Pe 22 iulie 2011, in Oslo, o puternica explozie declansata de o masina capcana a ucis 8 persoane. Doua ore mai tarziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabara a tineretului laburist. Prinsi in capcana si fara cale de scapare, 69 de tineri au murit si 110 au fost raniti in urma atacului armat. 

La 7 ani de la atacul care a şocat Norvegia si intreaga lume, Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au infruntat teroarea, confuzia si durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din marturii si fapte cunoscute, creat in urma unui dialog cu mare parte din supravietuitori si filmat intr-o singura plan-secventa, filmul reface in timp real atmosfera aproape sufocanta a masacrului.

Drama ”U-July 22 / Utøya – 22 iulie” este despre o zi pe care nu o vom uita niciodata, dar care este aproape imposibil de imaginat. Cunoastem imprejurarile incidentului de pe 22 iulie 2011 din tabara de vara AUF prin intermediul procesului, cartilor si din media. Dar cei mai multi dintre noi nu pot concepe panica si confuzia de la fata locului, alegerile imposibile care le-au fost date celor mai multi dintre ei, frica enorma si durerea celor afectati, pe care le vor resimti de-a lungul vietii. Din respect pentru victime si apropiatii lor, personajele si experientele individuale sunt fictive. 

Mare parte din ceea ce a fost scris si spus in media a fost despre manifesto-ul teroristului, despre procesul de judecata si sentinta. Prin “Utøya – 22 iulie”, regizorul Erik Poppe a dorit sa redea lupta tinerilor pentru supravietuire si sa atraga atentia asupra victimelor – cei care au fost ucisi, cei care au ramas in viata, familiile si apropiatii lor: „Modul in care au experimentat ei acest atac terorist este greu de descris in cuvinte. Am speranta ca acest film ne poate ajuta sa intelegem si sa aratam chiar mai multa compasiune celor care, datorita destinului sau prin coincidenta, au fost prinsi in acest haos cand raul a lovit.”  - Erik Poppe 

Dupa cum veti vedea, trailerul nu este unul obisnuit. Din respect pentru victimele masacrului si a apropiatilor acestora, producatorii au decis sa nu foloseasca imagini din film in scopuri publicitare.

Resurse
Video: 

Utoya - 22 iulie [trailer]

Utoya - 22 iulie [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 19/08/2018 - 22:14
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa