- 4534
Unul din filmele romanesti care e asteptat de vreo 2-3 ani e Undeva la Palilula debutul in cinema al marelui regizor de teatru Silviu Purcarete. Productia e asigurata de Tudor Giurgiu si Libra Film, iar in rolurile principale ii avem pe George Mihaita, Horatiu Malaele, Razvan Vasilescu si ieseanul Marius Manole. Se poate vedea incepind de vineri, 20 aprilie, la Cinema Victoria de la orele 12.30, 15:00, 17.30 si 20:00. Biletul e 8 lei. UPDATE: Filmul va mai rula pe 1 decembrie la Art House Central, ora 19 (sala albastra). Intrarea se face in baza unui bon de la bar.
Sinopsisul ar putea fi cam asa: „Un tanar doctor care primeste repartitie in spitalul din Palilula, un orasel pierdut pe harta tarii, in care bolnavii sunt perfect sanatosi, o distractie populara sunt disectiile de la morga, iar betiile, petrecerile si orgiile fac legea.” (conform cinemagia.ro) Totodata, se anunta drept o mega-productie pentru ca a fost realizat apropiat in studio. Asta inseamna ca nu va fi deloc minimalist si foarte probabil critica se va grabi sa-l delimiteze, ideologic, de NCR.
Sint foarte curios daca, venind din teatru, Purcarete nu va avea acelasi destin ca si colegul sau de breasla, Horatiu Malaele (Nunta muta a fost injurata la unison de aceiasi critici, dar pe buna dreptate). Avantajul lui Purcarete ar fi insa plasarea proiectului sau intr-o zona de fantasy care n-a prea fost sau mai degraba n-a mai fost abordata in cinemaul romanesc de la Cristian Nemescu incoace.
De altfel, se anunta de vreo 2 ani si alte filme romanesti de aceeasi factura: Omega Rose, un SF semnat George Dorobantu (ajuns celebru dupa ce a debutat cu Elevator, in 2008) si Micul spartan in regia lui Dragos Iuga. Vom vedea daca nu cumva acest gen e cheia succesului la publicul romanesc. Problema e insa complicata din punct de vedere financiar si logistic – Dorobantu e complet underground, iar la Iuga filmarile au durat 12 ani!
Si Purcarete a inceput sa stringa bani de prin 2005, iar filmarile le-a inceput in 2009. Nu stim de ce n-a participat la niciun festival pina acum (cum se obisnuieste in Europa si nu numai), inainte sa fie exploatat in cinemauri. E posibil sa nu fi fost selectat (la fel cum a patit si Malaele) sau poate ca vorbim de o alta strategie & filosofie de marketing. Ramine sa vedem filmul si sa comentam.