- 3905
Premiera saptaminii in cinematografele din Romania este ecranizarea bestseller-ului chinez Wolf Totem de catre regizorul francez Jean-Jacques Annaud. Acesta mai are in palmares o ecranizare cunoscuta, Numele Trandafirului de Umberto Eco cu Sean Connery in rolul principal, deci ar trebui sa avem de-a face si acum cu un film reusit. Ultimul lup se vede pina joi la Cinema Republica de la ora 19 (pretul unui bilet este 6 lei) si la Cinema Victoria de la ora 19:15 (pretul unui bilet este 8 lei). UPDATE: Filmul mai ruleaza intre 19 - 25 august la Cinema Republica de la ora 16:30 (pretul unui bilet este 6 lei).
Sinopsis: In anul 1969, Chen Zhen, un tinar student originar din Beijing, este trimis in Mongolia Interioara sa predea membrilor unui trib de pastori nomazi. Dar, in realitate, insusi Chen are multe de invatat – despre viata din acest tinut nemarginit, ostil si tulburator, despre notiunile de comunitate, libertate si responsabilitate, precum si despre fiinta cea mai temuta si venerata a stepelor – lupul.
Fermecat de legatura complexa si aproape mistica dintre aceste fiinte sacre si pastori, tinarul prinde un pui de lup, cu intentia de a-l domestici. Insa relatia care se infiripeaza intre om si animal – ca si modul de viata traditional al tribului si chiar viitorul Pamintului – este amenintata atunci cind un reprezentant regional al autoritatii centrale hotaraste sa elimine prin toate mijloacele lupii din aceasta regiune.
Jean-Jacques Annaud (1943) este un regizor francez, cunoscut pentru filmele Numele trandafirului (1986), Ursul (1988), Amantul (1992), Sapte ani in Tibet (1997) – acesta din urma fiind interzis in China. El si-a inceput cariera de regizor prin anii 1960, cu filme de reclama pentru televiziune. Abia prin anul 1970 a inceput sa regizeze filme cinematografice, facindu-si debutul in lungmetraj cu La Victoire en chantant (1976), o satira a colonialismului care in anul 1977 a fost distinsa cu premiul Oscar, iar Amantul (1992) a fost si el, de asemenea, premiat.
Ultimul lup (2015) este o adaptare dupa bestseller-ul Wolf Totem, scris de Jiang Rong, filmul fiind produs in intregime in China. Initial s-a dorit ca filmul sa fie regizat de un cineast de origine chineza, dar s-a constatat ca ar fi prea riscant ca oamenii sa fie filmati alaturi de lupi adevarati. Astfel, rolul de regizor i-a fost atribuit lui Annaud, deoarece acesta a mai lucrat cu animale si in proiecte anterioare. Filmul a fost produs de China Film Group si, in total, a fost nevoie de 480 de tehnicieni, 200 de cai, aproape 1000 de oi, 25 de lupi si vreo 50 de dresori si ingrijitori care s-au ocupat de animale, avind un buget de peste 40 de milioane de dolari. Productia a durat un an de zile si s-a desfasurat in Mongolia Interioara, in acelasi loc in care are loc si actiunea cartii.
Ultimul lup a primit critici mixte spre pozitive. Pe Rotten Tomatoes filmul are un scor de 70%, iar concluzia e „ca experienta vizuala, Ultimul lup stirneste senzatii adevarate de thriller, care compenseaza sacrificiile narative facute in procesul de ecranizare a romanului lui Jiang Rong”. Maggie Lee, redactor al revistei Variety, a afirmat ca „in ciuda imaginilor magnifice si a secventelor de actiune pulsante in 3D, Ultimul lup se rezuma la a fi o alegorie a mediului inconjurator care nu misca sau provoaca prea adinc”.
A cistigat premii pentru titlul de „Cel mai bun film” si „Cel mai bun regizor” in numeroase festivaluri, printre care se numara Beijing International Film Festival, Golden Rooster Awards si International Film Music Critics Award (IFMCA).