eveniment
Data: 
24 Jul 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Ultima dorinta

Al treilea film din cadrul medalionului dedicat de Clubul Cinefililor lui Ang Lee este Se jie, cistigator al unui Leu de Aur la Venetia in 2007. Nominalizat de asemenea pentru Cel mai bun Film Strain la BAFTA si Globurile de Aur, Ultima dorinta (titlul romanesc) se poate vedea miercuri, 24 iulie, la Iasi in cadrul unei proiectii ce va avea loc la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera.

Sinopsis: „In Shanghai-ul anilor '40, un complot se tese pentru uciderea unui important politician implicat in jocurile de putere din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Wang Jiazhi, o tanara fata, se trezeste implicata fara sa vrea in complot, iar rolul ei este cel mai important: trebuie sa-l seduca pe puternicul domn Yee si sa-l ucida. Dar acesta nu este deloc neajutorat si in curand tanara fata isi va da seama ca in acest joc cu miza imensa va avea nevoie de toate resursele de disimulare pentru a-si atinge scopul. Asta daca va mai vrea...”. (sursa: cinemagia)

Dupa cum deja ne-am obisnuit si in cazul precedentelor filme proiectate la Clubul Cinefililor, Se jie este tot o ecranizare, de data aceasta dupa o poveste de Eileen Chang (pe numele real Chang Ying). Scriitoarei chineze i s-au adaptat, in total, aproximativ 20 dintre volumele sale, toate fiind exclusiv productii asiatice. Dintre regizorii cunoscuti care au semnat filme dupa cartile ei se mai numara si Hou Hsiao-Hsien cu Flowers of Shanghai din 1998.

Pina ce romanul lui Chang sa vada lumina tiparului in 1979, au trebuit sa treaca vreo 20 de ani de la inceperea scrierii lui, iar filmul i-a adus lui Ang Lee cel de-al doilea Leu de Aur din cariera, dupa Brokeback Mountain. Ambele filme au fost extrem de controversate, primul pentru relatia homosexuala dintre personajele principale (considerata inca tabu), iar acesta de fata pentru scenele de sex mult prea explicite (si prea lungi). In SUA a primit rating NC-17, iar in Malaezia a fost interzis persoanelor sub 18 ani. Pentru ca in China nu exista sistem de rating pentru audiente, regizorul a disitribuit in cinemauri o versiune a filmului cu 8 minute mai scurta decit cea care a rulat pe la festivaluri (auto-cenzurindu-se, practic), astfel incit sa poata fi vazut de o audienta mult mai larga.

Ang Lee a semnat regia a doisprezece lungmetraje de fictiune, cele mai cunoscute fiind Brokeback Mountain (2005), pentru care a primit Oscarul pentru Cel mai bun Regizor, si Hulk (2003). O nominalizare la Oscar pentru Regie mai primeste si in 2000 pentru Wo hu cang long (cu care cistiga alte patru statuete, printre care Cel mai bun Film), dar cele mai importante distinctii din palmaresul sau sint cele doua mari premii de la Berlin, Ursul de Aur in 1992 si 1995, practic consecutive (performanta de-a dreptul invidiabila si aproape irepetabila) si doi Lei de Aur la Venetia. Daca mai adaugam si doua nominalizari pentru Palme d’Or, deja aveti o imagine destul de clara asupra profilului artistic al acestui regizor.

Filmul dureaza 156 minute si nu a mai rulat pe marile ecrane din Romania.

Resurse
Video: 

Se jie [trailer]

Se jie [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 20/07/2013 - 12:36
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif