eveniment
Data: 
22 Mar 2013 - 18:00
Loc: 
Institutul Francez
stats
Adresa: 
Bd. Carol I nr. 16

Tapped - despre apa imbuteliata

Vineri, 22 martie, Ziua mondiala a apei este sarbatorita de Asociatia Mai Bine cu proiectia unui documentar: Tapped (Stephanie Soechtig, Jason Lindsey, 2009). Filmul trateaza problema apei imbuteliate si dependenta de petrol pe care aceasta o creeaza. Totodata, consumul unui astfel de produs are repercusiuni atit asupra sanatatii individului cit si a climei. Se vede vineri de la ora 18, la Institutul Francez.

Filmul reprezinta debutul celor doua regizoare si este una dintre primele incercari de demascare a unei marii industrii care foloseste apa proaspata – o resursa subsolica care apartine omului, in genere – ca materie prima pentru dezvoltarea unei afaceri care nu tine cont de niciun principiu social. Daca in lumea vestica acapararea resurselor e primita cu multa retinere de cetateni, ceea ce se intimpla in tari din lumea a treia este aproape o crima.

Anul trecut la Astra Film Festival, cel mai mare festival de filme documentare din Romania, organizatorii au proiectat lungmetrajul Bottled Life (Urs Schnell, 2012). Desi abordeaza oarecum unilateral modul in care Nestle, o mare corporatie, exploateaza si monopolizeaza pietele alimentare din multe zone ale lumii, filmul ramine un document valid al capitalismului trans-national in anul de gratie 2012.

Conform statisticilor, nu mai putin de 780 de milioane de locuitori ai Pamintului nu au acces la apa proaspata, iar aceasta cifra merita dezbatuta si analizata si prin prisma protestelor care au loc in perioada aceasta in zona Birladului. Efectele pe care exploatarea gazelor de sist le-ar putea avea asupra calitatii apei trebuie privite cu maxima responsabilitate si popularizarea pe care proiectia documentarului Tapped o ofera acestei problematici este bine-venita.

Resurse
Video: 

Tapped [trailer]

Tapped [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Mie, 20/03/2013 - 20:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif