- 2474
Filmul despre viata fondatorului companiei Apple, care a murit la varsta de 56 de ani, in octombrie 2011, este bazat pe biografia scrisa de Walter Isaacson, iar scenariul ii apartine lui Aaron Sorkin. Steve Jobs (2015), regizat de Danny Boyle a avut premiera in cinematografele din Romania vineri, 11 decembrie si se inscrie ca un candidat cu sanse serioase la Oscarul pentru Cel mai bun Scenariu. Se vede la Cinema City pina miercuri de la ora 21:30 si joi de la 21:40. Pretul biletului variaza intre 16-20 lei, in functie de categoria de virsta a spectatorilor.
Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de catre scenaristul de succes Aaron Sorkin, castigator al premiului Oscar pentru scenariul peliculei The Social Network. "Nu veti vedea in acest film o reinterpretare dramatizata a paginii sale Wikipedia", a spus Aaron Sorkin la conferinta de presa organizata cu ocazia prezentarii filmului, asumandu-si faptul ca portretul inventatorului iPhone-ului nu este exhaustiv, precum si prezenta unor elemente de fictiune in povestea sa.
Aaron Sorkin a scris un scenariu in trei acte in jurul lansarii produselor emblematice ale lui Jobs, care a murit in octombrie 2011, la 56 de ani: Macintosh in 1984, primul calculator al societatii sale NeXT in 1988, dupa expulzarea de la Apple, si iMac in 1998.
Scenaristul se apleaca si asupra relatiilor complexe ale lui Jobs cu fiica sa cea mare, Lisa Brennan-Jobs, cu colaboratoarea sa apropiata Joanna Hoffman (interpretata de Kate Winslet), asociatul sau, Steve Wozniak, creatorul sistemului de exploatare a primului Macintosh Andy Hertzfeld sau cu fostul PDG al Apple, John Sculley (jucat de Jeff Daniels). Portretul fragmentat este "dramatizarea mai multor conflicte personale prin care a trecut Steve Jobs, care alcatuiesc o imagine de ansamblu. Sunt ele adevarate? Cred ca da si cred ca filmul prezinta un adevar mai vast" asupra fondatorului Apple, a spus scenaristul.
Pentru a transpune pe marele ecran scenariul cu aspect de piesa de teatru, regizorul britanic Danny Boyle, castigator al unui premiu Oscar pentru Slumdog Millionaire, a filmat fiecare dintre cele trei epoci in formate diferite: in 16 milimetri pentru 1984, 35 de milimetri pentru 1988 si digital pentru 1998. "A fost o experienta fantastica sa parcurgem scenariul de 180 de pagini de dialog, cu nicio indicatie despre filmare", a spus Danny Boyle, aratand ca a vrut sa ofere spectatorilor "o experienta imersiva" in viata omului care "ne-a schimbat vietile".
Extrem de criticat inca de la inceput de anturajul lui Steve Jobs, mai ales de sotia sa, Laurene, si actualul PDG al Apple, Tin Cook, filmul s-a bucurat de sprijinul lui Steve Wozniak, cofondatorul Apple si consilier la filmari.
Afirmand ca a fost "cel mai bun scenariu pe care l-a citit" vreodata, actorul Michael Fassbender a afirmat ca a abordat rolul "cu cel mai mare respect pentru Steve Jobs", adaugand ca, la fel ca in jurnalism, a fost "raspunderea lui sa prezinte povesti" ca aceasta. Kate Winslet a fost impresionata de "incredibila loialitate" a colaboratorilor apropiati ai lui Jobs.
Danny Boyle, in varsta de 59 de ani, este creatorul unor pelicule precum Trainspotting - Din viata scapa cine poate (1996), O viata mai putin obisnuita/ A Life Less Ordinary (1997) si Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire (2008), care s-au bucurat de un imens succes, cel din urma fiind recompensat cu opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor. Un alt film al sau foarte apreciat de public si de criticii de specialitate este drama 127 de ore, in care rolul principal a fost interpretat de James Franco.