- 1957
Drama Statele unite ale iubirii, scrisa si regizata de polonezul Tomasz Wasilewski, ajunge in 20 ianuarie in cinematografele din toata tara. Filmul a avut premiera la Berlin in 2016, unde criticii s-au impartit in doua tabere – cei care l-au vazut ca pe o marturie a efectelor vietii sub un regim autoritar, si cei care l-au perceput ca pe o poveste universala despre necomunicare si angoase. Cele doua pareri nu se exclud, iar cunoasterea contextului istoric nu face decat sa potenteze experienta vizionarii. La Iasi ruleaza incepind de vineri, 20 ianuarie, pina joi, 26, in fiecare seara de la ora 19:30 la Cinema Victoria. Pretul unui bilet este 8 lei.
Polonia, 1990. Vantul schimbarii bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar si nesiguranta viitorului. Patru femei aparent fericite decid ca a venit vremea sa-si reinventeze vietile, sa lupte pentru fericire si sa-si implineasca dorintele. Agata este o mama tanara captiva intr-un mariaj nefericit. Ea va cauta refugiu intr-o alta relatie, o relatie imposibila. Renata este o profesoara mai in varsta fascinata de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de scoala indragostita de tatal unuia dintre elevi.
“Statele unite ale iubirii nu este aici sa te faca sa te simti bine, dar povestea, adictiva ca un serial, te va tine cu siguranta in scaun”, spune Peter Bradshaw, pe The Guardian. Despre film s-a scris si in Hollywood Reporter: “Iubirea este un joc pierzator pentru cele patru femei din centrul acestei austere drame poloneze, un dus rece de bleak-chic european (…). Statele unite ale iubirii este partial inspirat din amintirile din copilarie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski.” Film Ireland Magazine scrie ca “Stilul lui Wasilewski aminteste de Kieslowski, Michael Haneke, sau Asghar Farhadi, observand vietile personajelor cu raceala, de la distanta, permitand astfel spectatorului sa-si formeze propriile interpretari”.
Polonia aproape a fost stearsa de pe suprafata pamantului in 1939. Dupa razboi, tara a ramas sub hegemonie rusa, ca stat satelit, revolutia din 1989 aducand intr-un final o noua constitutie si prea-mult asteptata libertate. Statele unite ale iubirii pare sa puna intrebarea: Cum intelegi si asimilezi libertatea dupa o viata traita in reguli de conformism si tacere?
Consensul de critica apare cand vine vorba despre imaginea, semnata de cineastul roman Oleg Mutu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile, Dupa dealuri): “Efectul este sufocant. O realizare splendida.” (Irish Times) si jocul celor patru actrite poloneze (Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka si Dorota Kolak): “Filmul datoreaza imens celor patru actrite, in special personajului sfasietor de singur interpretat de Julia Kijowska.” (The Film Stage)
Statele unite ale iubirii a fost vazut in premiera in Romania anul trecut, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, unde regizorul, deja un festival-darling, a fost prezent pentru a treia oara. Tomasz Wasilewski a ajuns prima oara in Romania in 2013, la TIFF, impreuna cu filmul sau de debut, In a Bedroom. In 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, si a plecat acasa cu premiul pentru regie. Statele unite ale iubirii a luat premiul pentru cel mai bun scenariu la Berlinale, si este unul dintre marii castigatori ai Polish Film Festival, cu premii pentru regie, montaj, costume, actor si actrita in roluri secundare.