- 3243
Fata lui Francis Ford Coppola, Sofia, a debutat ca regizoare cu lungmetrajul The Virgin Suicides, din 1999, pe care il putem vedea saptamina aceasta in Iasi la Art House Central. Filmul avea sa anunte o cariera interesanta a unei regizoare care in prezent este selectata la Cannes cu fiecare productie pe care o semneaza. Asadar, debutul Sofiei Coppola se vede joi, 18 iulie, de la ora 19 la Art House Central. Intrarea este libera.
Sinopsis: „Actiunea se petrece intr-un orasel american din Michigan, in anii ’70. Toti baietii din oras nu au ochi decat pentru surorile Lisbon, fiicele unui profesor de matematica ciudat si a unei puritane excesive. Cinci fete de o frumusete perfecta, cinci zeite blonde aparent inaccesibile. Cand cea mai mica dintre ele, Cecilia, se sinucide, fascinatia baietilor pentru ele creste in intensitate, dublata de o curiozitate nemasurata. Caci familia Lisbon incepe sa se izoleze de lume: parintii isi retrag fetele de la scoala, apoi le interzic sa mai comunice cu lumea exterioara. Baietii se hotarasc sa le salveze pe fete din prizonierat”. (sursa: cinemagia)
Lungmetrajul este o ecranizare dupa romanul de debut al lui Jeffrey Eugenides, Sinuciderea fecioarelor. Publicat in 1993, acesta este singurul dintre cele trei scrise de autorul american (alaturi de Middlesex din 2002 si The Marriage Plot din 2011) care a ajuns pe marele ecran. Cunoscut si apreciat mai degraba pentru prozele sale scurte, Eugenides imparte activitatea de scriitor de fictiune cu cea de profesor universitar de creative writing la Princeton.
In afara de proiectia din sectiunea Quinzane de la Cannes (1999), The Virgin Suicides nu a fost foarte atractiv pentru festivalurile europene, cele mai multe premii si nominalizari obtinindu-le in SUA: distinctia pentru Cel mai bun Debut primita de S. Coppola la MTV Movie Awards si nominalizarea lui Kirsten Dunst la categoria Cea mai buna Actrita la Teen Choice.
Sofia Coppola a ajuns prima data la Cannes in 1989, cu lungmetrajul New York Stories, un omnibus in care era inclus si un scurtmetraj regizat de tatal sau si la al carui scenariu contribuise. A revenit pe croazeta zece ani mai tirziu cu The Virgin Suicides, apoi in 2006 cu foarte cunoscutul Marie Antoinette, nominalizat la Palme d’Or. Anul acesta, The Bling Ring, asteptat de foarte multi cinefili in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes, a deschis cea de-a doua sectiune ca importanta, Un certain regard. Din palmaresul regizoarei americane mai fac parte Oscarul cistigat pentru Cel mai bun Scenariu in 2003 cu Lost in Translation, dar si cel mai important premiu din cariera ei, Leul de Aur obtinut la Venetia in 2010 pentru Somewhere.
The Virgin Suicides a rulat pe ecranele romanesti in 2001, fiind distribuit de Independenta Film. N-a vindut nici 2000 de bilete, dar aveti ocazia sa-l revedeti intr-o sala de cinema. Dureaza 96 minute.