eveniment
Data: 
20 Mar 2013 - 18:30
Loc: 
Sala Mica a Teatrului "Luceafarul"
stats
Adresa: 
str. Grigore Ureche nr. 5
Telefon: 
0232/212662

Shakespeare High, documentar despre teatru in liceu

Festivalul Hai la teatru! (editia 2013) este organizat de Teatrul „Luceafarul” din Iasi si este adresat trupelor de teatru din liceele si gimnaziile iesene. In concurs s-au inscris nu mai putin de 59 de trupe care inseamna peste 600 de elevi. Evenimentul va avea loc in zilele miecuri si joi, 20 si 21 martie, iar in prima seara va fi proiectat documentarul Shakespeare High (2011), realizat de regizorul roman stabilit in SUA, Alex Rotaru. Proiectia va incepe deci miercuri la ora 18:30 si dureaza 80 de minute. Intrarea este libera.

Produs de Kevin Spacey si prezentat in premiera la Festivalul de Film de la Tribeca (NY) in 2011, filmul a cistigat anul trecut un premiu la Festivalul de la Palm Springs si reuseste sa spuna in 80 de minute povestea unor elevi care participa la Festivalul californian de teatru pentru elevi, Shakespeare. Mesajul documentarului vizeaza modul in care teatrul poate ajuta la dezvoltarea armonioasa a adolescentilor si daca ne uitam la fostii participanti ai acestui eveniment (Val Kilmer, Kevin Spacey sau Richard Dreyfuss), vom gasi ca un astfel de text nu e doar o vorba-n vint.

Alex Rotaru a debutat in cinematografie ca actor in productia Ciresarii (1984), iar dupa Revolutie a emigrat in SUA unde si-a continuat cariera in domeniu ca monteur, cameraman, electrician etc. In 2008 a regizat primul sau documentar, They came to Play, despre un concurs de pian pentru elevi, iar in 2009 a revenit cu Kids with cameras. Shakespeare High (2011) este al treilea si cel mai recent documentar pe care l-a facut.

Filmul a avut parte de doua cronici in „New York Times” si „Variety”, iar recent, Oltita Cinntec, directoarea artistica a Teatrului „Luceafarul”, a scris un articol in saptaminalul „Suplimentul de Cultura”: „Skakespeare High te tine cu sufletul la gura vreme de o ora si douazeci de minute cit dureaza si iti ofera o imagine completa, verosimila a statutului teatrului scolar in liceele de peste Ocean. Dinamic, alert, infatisind subiectul din multe unghiuri si puncte de vedere, practic ale tuturor celor implicati in fenomen, structurat in straturi de profunzime si de mesaj, filmul e o extraordinara pledoarie in favoarea utilizarii teatrului ca metoda de modelare a viitorilor oameni mari.

Resurse
Video: 

Shakespeare High [trailer]

Shakespeare High [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 17/03/2013 - 15:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif