articol
stats

SFR + Cristian Mungiu = Love

Cea de-a opta editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (10 – 14 mai 2017) ii este dedicata nimeni altuia decat regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii si toti iubitorii de film romanesc vor avea ocazia sa se intalneasca cu regizorul inca din prima zi a festivalului. Noutatea din acest an este faptul ca selectia filmelor din festival este realizata chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, in colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

In 2017, Cristian Mungiu revine acasa pentru a fi sarbatorit si pentru a-i fi sarbatorite filmele si contributia adusa cinematografiei romanesti. Festivalul va fi deschis de o Gala dedicata implinirii unui deceniu de cand regizorul a fost premiat cu Palme dʹOr pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile la Festivalul International de Film de la Cannes. Festivalul va aduce in atentie acest fapt, iar Gala de 10 ani va reuni emotia trecerii timpului peste acest film, precum si oamenii care fac parte din distributie si productie. Gala se va desfasura la Ateneul din Iasi, iar detaliile vor fi anuntate ulterior de catre organizatori.

Cristian Mungiu este regizor roman, nascut in anul 1968 in Iasi, Romania. Inainte de a deveni regizor a lucrat ca profesor si jurnalist in presa scrisa, radio si televiziune. Debutul in lungmetraj l-a avut cu Occident (2002), film ce a avut premiera in Quinzaine des Realisateurs la Cannes, filmul avand un mare impact fata de publicul romanesc.

Cel de-al doilea lungmetraj care i-a adus faima a fost 4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Dupa ce a fost onorat cu premiul Palme d’Or, filmul a primit ulterior mai multe premii pentru „Cel mai bun film al anului” din partea mai multor asociatii internationale de critici de film. De asemenea, a castigat premiile „European Film Academy pentru „Cel mai bun film” si „Cel mai bun regizor”.

S-a reintors la Cannes in 2009 ca scenarist, producator si co-regizor, cu filmul episodic si colectiv Amintiri din Epoca de Aur si ca regizor-scenarist in 2012 cu Dupa Dealuri – premiat cu doua premii pentru „Cel mai bun scenariu” si „Cea mai buna actrita” la Cannes.

Cristian Mungiu a facut parte din juriul Festivalului International de Film de la Cannes in 2013, iar anul acesta face parte din juriul Cinefondation, categorie ce se ocupa de filmele studentesti inscrise la Cannes. Bacalaureat este al cincilea film prezentat la Cannes, premiat cu titlul „Cel mai bun regizor” in 2016.

Puteti sta cu ochii pe festival aici:

http://www.festivalsfr.ro

https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc/

https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Articol scris de Ligia Prodan | Mar, 04/04/2017 - 12:33
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan