eveniment
Data: 
20 Aug 2021 - 20:00
Loc: 
Art+Design (terasa Substance)
stats
Adresa: 
Bd. Carol I nr. 4, corp A
Telefon: 
0722 379 395

Seara filmului german: The Cleaners

Centrul Cultural German Iaşi și spațiul cultural hibrid Art+Design continuă și anul acesta seria de proiecții în aer liber din cadrul Serilor de Film German. Astfel, vineri, 20 august 2021, începând cu ora 20:00, propunem spre vizionare documentarul The Cleaners, din anul 2018, în regia lui Hans Block și Moritz Riesewieck. Durata totală a filmului este de 88 de minute și va fi subtitrat în limba engleză, iar proiecția are loc în aer liber, pe terasa Substance (Art + Design, Bd. Carol I nr. 4, corp A).

 
Cum oprim rețelele sociale să promoveze violența, ura și durerea? Gândiți-vă la o soluție, iar The Cleaners, de Moritz Riesewieck și Hans Block, un documentar filmat ca un thriller, explică de ce aceaste soluții ar eșua. În rolul judecătorilor sunt bărbați și femei anonimi din Manila care analizează 25.000 de postări de pe Facebook pe zi și decid ce să șteargă. Sună evident: fără nuditate sau copii morți. Dar dacă este vorba despre o poză cu fostul președinte Trump gol sau o fotografie a unui copil refugiat libian care s-a înecat traversând Marea Mediterană?
 
Cenzorii pe care îi întâlnim i-au șters pe amândoi și, pe măsură ce filmul trece de la probleme dificile la rezoluții nesatisfăcătoare, nevoia ca cineva să salveze internetul se confruntă cu imposibilitatea de a oferi cuiva putere de cenzură. Tonul sinistru pe care îl dă de la început, cu angajați anonimi care se ascund în spatele monitoarelor, se aplatizează într-o disperare pietrificată. Cu toate acestea, documentul este o înregistrare amănunțită a modului în care cultura noastră obsesivă online s-a scufundat până la punctul minim în care se află astăzi. Nu vă așteptați la nicio idee despre cum să vă întoarceți.
 
Riesewieck și Block ne reamintesc că internetul este format din persoane. Criticii atacă Facebook și Twitter ca monoliți puternici sau îi identifică pe Mark Zuckerberg și Jack Dorsey. Dar chiar dacă companiile acceptă posturi de igienizare, fiecare alegere se rezumă la o singură persoană care face un apel de judecată, de multe ori la aproximativ 9000 de km distanță de locul unde a fost postat articolul. Decizia lor de două secunde de a ignora sau șterge afectează viețile din Myanmar sau din Istanbul. Cenzorii nu au voie să își împărtășească numele, iar câțiva apar doar ca cuvinte anxioase pe un ecran. Dar au specialități - pornografie infantilă, terorism, videoclipuri de auto-vătămare - și propriile lor prejudecăți.
 
Accesul este liber, iar locurile vor fi distribuite ținând cont de regulile de distanțare fizică în vigoare.
Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 18/08/2021 - 20:05
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa