articol
stats

Renegatii

Renegatii e un fel de comedie (la citeva zile dupa vizionare inca nu mi-e clar in ce gen s-ar incadra acest film) despre o trupa speciala de soldati angrenati in conflictul din fosta Iugoslavie din anii ‘90. In timp ce executa diverse misiuni secrete, afla o legenda locala din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial care implica Nazi goldstolen from the French. Avem asadar citeva ingrediente despre care sigur ati mai vazut si alte filme, poate ceva mai reusite decit acesta.

Unul din membrii trupei speciale se indragosteste de o localnica (unul din multele clisee ale filmului), ea fiind urmasa celui care a lansat legenda aurului furat de nazisti din Trezoreria Bancii Nationale a Frantei si care acum se afla pe fundul unui lac de acumulare. In timpul razboiului, rezistenta iugoslava reuseste sa prinda convoiul nazist (care urma sa ascunda aurul intr-un sat din Bosnia) intr-o ambuscada si dinamiteaza barajul care inunda satul si pe localnicii ce erau in plin proces de masacrare de catre nemti. Bunicul fetei din poveste reuseste sa ingroape un lingou la baza unei statui din sat inainte de inundarea sa, iar peste ani fata gaseste lingoul si duce legenda mai departe.

Aflati intr-o permisie de citeva zile dupa o misiune incununata cu succes, soldatii din trupa speciala decid sa investigheze satul aflat acum pe fundul lacului si cam jumatate din film planuiesc scufundarile si extragerea lingourilor. Numai ca satul & lacul se afla pe teritoriu inamic, iar trama filmului se imbogateste cu inca o presiune, misiunea secreta si neautorizata a soldatilor fiind programata in ultima zi de permisie, iar planul presupune ajutorul unor colegi care stiu mai mult sau mai putin despre ce presupun scufundarile.

Unul din primele lucruri care “suna” prost in acest film e chiar muzica. Extrem de fortata, monumentala intr-un scenariu care nu are nimic glorios sau iesit din comun, e intr-un perfect contratimp cu ce se intimpla pe ecran (singurul premiu pe care acest film l-ar putea lua vreodata e un Razzie pentru Original Score). De altfel, scenariul (al carui happy end e previzibil din prisma modului in care sint construite personajele si actiunile succesive - scapa din mina si din bataia pustii inamicului prin cele mai putin credibile cai, pluteste o stare generala de bonomie printre toti actantii aflati de partea binelui etc) nu e nici el printre plusurile filmului, dialogurile fiind scremute, atit in text cit si in interpretare, iar evolutia faptelor nu surprinde si nici nu ridica vreo problema existentiala sau de alt tip. E doar o succesiune de fapte, scrise by the book, cu plot-points si lipsit de tragism.

S-ar putea spune ca e un feel-good movie, in masura in care o data ajunsi pe fundul lacului si incepind cautarile aurului, presiunea venita dinspre inamicul care afla de prezenta soldatilor in teritoriul controlat de el e sursa unui suspans cinematografic destul de autentic. Dar cum inca de la premise povestea din Renegatii nu oferea foarte multe perspective, nu are rost sa fim dezamagiti, ci doar sa trecem mai departe, asteptind un alt film care poate se ridica peste nivelul mediu al filmelor americane.

Resurse
Video: 

Renegatii [trailer]

Renegatii [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Mie, 13/09/2017 - 20:12
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif