eveniment
Data: 
9 Sep 2021 - 20:00
Loc: 
Art+Design (terasa Substance)
stats
Adresa: 
Bulevardul Carol I nr. 4
Telefon: 
0722 379 395

Proiecții din cadrul VIDEONALE.16 la Art+Design

Joi, 9 septembrie, 2021, începând cu ora 20:00, la Art+Design va avea loc proiecția unei selecții de filme din ediția festivalului de artă video VIDEONALE.16.

Lista lucrărilor selectate:

1. Randa Maroufi, The Park, 2015, 14:00 min
2. Lotte Meret Effinger, Surface Glaze, 2015, 07:50 Min.
3. Stefan Panhans, Freeroam À Rebours, Mod#I.1, 2016, 16:13 Min.
4. Julia Scher, Lip Sync 2015, 2016, 03:47 min.
5. Lucy Pawlak, We Eat The Earth / The Earth Eats Us, 2016, 16:31 Min.
6. Susanne Wiegner, Future in the Past, 2015, 07:07 Min
 
Scurte informații despre festivalul VIDEONALE în general:

Din 1984 Asociația Videonale organizează the biennial VIDEONALE – Festival for Video and Time-Based Arts, cu programul său ambițios expozițional și de festival, a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante festivaluri pentru video și arte de tip time-based din Germania și Europa. Încă din 2005, locația principală a festivalului este la Muzeul de Artă din Bonn. Până în prezent, festivalul VIDEONALE a rămas fidel principiului său fondator de a pune în lumină tendințele actuale ale artele care abordează acest tip de mediu și continuă să susțină tinerii artiști, prezentând totodată lucrări consacrate ale artei video.
În perioada dintre edițiile bienalei VIDEONALE, asociația Videonale organizează ateliere, prelegeri și proiecții, precum și o serie anuală de film VIDEONALE.scope. Asociația își continuă programul ca Videonale on Tour cu prezentări la instituții din întreaga lume.
 
Scurtă descriere VIDEONALE.16 (2017):
PERFORM! a fost tema competiției și a programului festivalului VIDEONALE.16 - Festival for Video and Time-Based Arts. În primele sale forme, arta performativă ca gest artistic a fost un act de eliberare - o respingere a modelelor și așteptărilor instituției de artă. Totuși, astăzi, aceasta a ajuns din ce în ce mai mult să reprezinte nu libertatea de exprimare, ci mai degrabă imperativul de a acționa. Fie prin interacțiunea noastră constantă cu dispozitivele digitale, în cadrul cărora lăsăm în urmă amprente ale noastre; sau prin cererea implacabilă a indivizilor de a se prezenta online și de a se optimiza ca subiecți economici - în toate aceste moduri, viețile noastre, fie conștient, fie inconștient, au devenit acte perfomative în mișcare. Mișcările noastre iau tot mai mult forma unor afișaje coregrafiate în spații publice, asupra cărora avem un control limitat.
 
Aceasta implică, pe de o parte, constelații de control și constrângere; și totuși, pe de altă parte, semnalează posibilități complet noi de participare la procesele sociale, politice și artistice, precum și noi forme de interacțiune, comunicare și manipulare, toate acestea putând fi folosite în mod creativ. În acest proces, granițele dintre spațiul real și virtual, interpretul și publicul, observatorul și observatul devin din ce în ce mai neclare. Cum influențează acest lucru relațiile și comunicarea noastră, interacțiunea noastră ca subiecți sociali și politici, acțiunile noastre în sfera publică? Cum ne modifică imperativul performativ percepția asupra propriilor noastre corpuri și minți? Când suntem interpreți, când spectator, când coregrafii noștri? Când este arta performativă pur și simplu un alt cuvânt pentru conformitate, control și reacție? Și în cele din urmă: în ce circumstanțe poate aceasta să fie în continuare o expresie a acțiunii experimentale, creative și, ocazional, subversive?
 
 
Proiectul face parte din programul curatorial „Librărie – galerie - artotecă”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN, Centrul Cultural German Iași și Institutul Goethe. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.
 
Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 06/09/2021 - 16:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa