eveniment
Data: 
7 Oct 2019 - 19:00
Loc: 
Teatrul Cub
stats

Proiecția filmului Monumentul, de Igor Gubic, la Teatru Cub

În avanpremierea expoziției „O gramatică a rezistenței” de la Borderline Art Space, luni, 7 octombrie 2019, la ora 19:00, la Teatrul Cub din Iași va rula filmul „Monument” (2015), o poetică meditație cinematografică asupra istoriei post-socialismului și a urmelor sale materiale, ce are drept protagoniști ruinele monumentelor din spațiul fostei Yugoslavii ridicate pentru a comemora lupta anti-fascistă, aflate între timp în diverse stadii de degradare.

Artistul examinează cu curiozitatea specifică exploratorului maniera în care aceste artefacte culturale devin treptat o parte a naturii, integrându-se în peisajul post-socialist drept forme alienate, golite de semnificație. Ștergerea memoriei culturale ca efect pervers al istoriei recente însoțește firesc ciclul anotimpurilor, aflându-și în acest film o percutantă formă de materializare. (Cristian Nae)

După proiecția filmului va urma un Q&A cu publicul, moderat de Cristian Nae, curatorul expoziției de la Borderline Art Space și al pavilionului României de la Bienala de la Veneția.

Igor Grubić (n. 1969, Zagreb) este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști internaționali din Croația. Opera sa include intervenții site-specific în spații publice, fotografie și film. Grubić a participat la numeroase expoziții internaționale importante, printre care: Bienala de la Tirana (2003); Manifesta 4 (Frankfurt, 2002); Manifesta 9 (Genk, 2012); cea de a 50-a ediție a Salonului de octombrie (Belgrad, 2009); Gender Check, MuMOK (Viena, 2009); cea de a 11-a ediție a Bienalei din Istanbul (2009); cea de a 2-a ediție festivalului de fotografie Mannheim Ludwigshafen, Heidelberg (2011); East Side Stories, Palais de Tokyo (Paris, 2012); Bienala de la Gwangju (2014); Zero Tolerance, MOMA PS1 (New York 2014); A 5-a Bienală de la Salonic (2015); Cut / Rez, MSU (Zagreb, 2018); Heavenly Creatures, MG + MSUM (Ljubljana, 2018); The Value of Freedom, Belvedere 21 (Viena, 2018). Opera sa este inclusă în colecțiile TATE Modern, Muzeele de artă contemporană din Belgrad și Zagreb, Muzeum Sztuki, Colecția Kadist, Colecția Kontact și Colecția de Artă Telekom, printre altele. Grubić a reprezentat Croația la cea de a 58-a ediție a Bienalei de la Veneția (2019).

 

Proiecție organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 02/10/2019 - 16:54
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa