articol
stats

Primii doi "Munti in film"

CineMaratonul “Munti in film” organizat de Clubul Cinefililor, a strins sambata, 1 octombrie, aproape 40 de spectatori. Din experienta altor “nopti albe”, numarul a fost mic de data asta. Dupa primul film spectatorii s-au mai imputinat (ceea ce e si normal), si in pofida orei inaintate am ramas sa-l vad si pe al doilea.

Primul film vazut, Touching the Void, un documentar in regia lui Kevin Macdonald (cunoscut pentru The Last King of Scotland, Life in a Day si One day in September, pentru acesta din urma cistigind Oscarul la categoria documentar) despre 2 alpinisti legendari, zicese. Doi britanici, tineri, decid sa escaladeze un munte pentru a-si face viata mai plina de sens si aleg un virf din Anzi - Siula Grande – de peste 6000m. Ajung pina sus in 2 zile insa, „80% din accidentele de pe munte, apar la coborire”. De aici filmul capata puternice valente dramatice: unul din cei doi isi rupe piciorul, celalalt il lasa sa cada intr-o crevasa, crede ca a murit, ajunge in tabara, apoi ajunge si celalalt, dupa mai multe zile. Suferinta, prietenia, curajul, psihoza, delirul, antrenamentul, credinta, speranta, inteligenta – toate sint chestiuni amintite si exemplificate in povestea acestor doi oameni legendari. Cu toate ca povestea lor dramatizata poate sa nu fie crezuta de unii, faptul ca au urcat pe acel virf, iar dupa ei (deci din 1985 incoace) nu a mai ajuns nimeni acolo ever since, e istorie si merita un film. Dupa primele cadre si dupa ce am auzit primele replici, devenisem foarte curios ce va fi aratat in film. Cei doi tipi dadusera un interviu, iar intre ce ziceau ei apareau diverse cadre. Oare o sa reconstituie toata catararea? Da! Filmul e docu-drama: se folosesc informatii reale, iar reconstituirea acelor informatii se face cu actori, scena devenind fictionala in momentul cind acei actori incep sa interpreteze realitatea pe care trebuie s-o redea. Chiar daca uneori, momentele de „interpretare” pareau cam artificioase, jumatatea a doua a filmului e fictiune in toata regula: suspans si surprize!

Cel de-al doilea film al maratonului, Himalaya - l'enfance d'un chef, in regia lui Eric Valli (un francez ce detine si el o nominalizare la Oscar, tot pentru documentar, cu Chasseurs des tenebres) e un film de fictiune care trateaza problema comunitatii mici si a conceptiei despre lume si viata in functie de care toate deciziile importante sint luate. E problema liderului, e problema rebeliunii postadolescentine, pregatirea noului lider, procurarea hranei, problema schimbului de generatie, problema ratiunii si a credintei, a stiintei si a presupunerii, a fricii si a cunoasterii. Toate astea intr-un sat mic din Himalaya, unde niste nepalezi trebuie sa faca o calatorie de 2 saptamini, pe jos, folosind iacii pentru a cara sarea de care dispun spre un loc unde s-o poata schimba cu griu. Insa plecarea nu se face in functie de presupunerile random in legatura cu iarna iminenta si viscolurile ei, ci doar dupa ce se consulta calendarul zeilor. Plus multe alte situatii asemanatoare. E un bun prilej pentru a ne intoarce in timp, cam cind poporul roman de acum vreo 200 ani nu era cu nimic mai diferit de niste asiatici budisti. Religiozitatea e un element central si o cheie de interpretare, insa schema regizorala prin care e propusa nu ma face sa o „cumpar”: intii avem o scurta secventa in care un moartea brusca a unui barbat e considerata de cei in viata o pedeapsa a zeilor pentru ca n-au respectat calendarul si au plecat mai devreme; de fapt, respectivul se otravise singur, asupra lui gasindu-se o sticluta criminala. Dupa aceasta gluma, urmeaza exemplele sobre, serioase, cu cadere: in final, „rebelul” din film accepta ca zeii sint infailibili, iar intregul sat va trai in posteritate din cauza perpetuarii traditiei. Genul acesta de schema, in care religiozitatea cistiga (fara sa fi existat vreo confruntare ideatica) e neconvigatoare. Filmul in sine e facut intr-o maniera clasica, fara briz-brizuri estetice, avind cadre si un montaj menit sa spuna povestea si sa impresioneze.

Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 02/10/2011 - 02:40
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif