eveniment
Data: 
25 Feb 2015 - 18:30
Loc: 
Centrul Cultural German (sala Bertold Brecht)
stats
Adresa: 
Str. Lascar Catargi 38

O zi in Europa

Seria proiectiilor de filme germane organizate de Centrul Cultural German din Iasi continua si in 2015.  One day in Europe/ O zi in Europa in regia lui Hans Stöhr va putea fi vazut de cinefili miercuri, 25 februarie de la ora 18:30 in Sala Bertolt Brecht a Centrului Cultural German Iasi de pe Str. Lascar Catargi 38. Intrarea este libera, iar filmul va fi subtitrat in limba engleza. In 2005, lungmetrajul a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Berlin pentru Ursul de Aur!

Filmul O zi in Europa reda patru povesti despre problemele de comunicare, care au loc in aceeasi zi in patru orase diferite (Berlin, Istanbul, Moscova si Santiago de Compostela). Meciul din Liga Campionilor dintre Galatasaray si Deportivo La Coruña, care are loc la Moscova in aceeasi zi nu face decat sa agraveze situatia.

 

Filmul arata cum patru turisti diferiti aflati in patru locuri diferite interactioneaza cu politia locala dupa ce au fost jefuiti sau insceneaza organizarea unui jaf cu intentia de a obtine un raport de la politie pe baza caruia sa isi revendice asigurarea. Meciul de fotbal in sine joaca un rol secund in filmul care arata cat de absorbiti sunt politistii de meci si cat de putin le pasa de problemele turistilor.

 

Pentru regizorul Hans Stöhr, O zi in Europa este cel de-al doilea film din cariera care incepuse deloc rau cu un Panorama Audience Award in 2001 tot la Berlinala, pentru Berlin is in Germany. A urmat apoi selectia in Competitia Oficiala de la Berlin in 2005 cu filmul care va fi proiectat miercuri la Iasi, dar celebritatea a venit abia in 2008 cu Berlin Calling - lungmetraj pe care l-am vazut acum trei ani tot la Centrul Cultural German. Cea mai recenta productie a lui Stöhr dateaza din 2013 si se intituleaza Global Prayer, o drama despre globalizare care n-a circulat prin festivaluri.

 

Distributia lungmetrajului este una internationala, cu actori din toate cele 4 tari in care se petrece actiunea filmului, dintre care ii amintim pe Megan Gay, Ludmila Tsvetkova sau Florian Lukas. In ciuda titlului sau care se adresa unui public destul de larg, filmul nu a fost distribuit si in Romania. Lungmetrajul dureaza 95 minute.

Resurse
Video: 

O zi in Europa [trailer]

O zi in Europa [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 21/02/2015 - 21:47
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif