- 2491
De vreo citeva luni, la Cinema Victoria din Piata Unirii se organizeaza in fiecare zi de joi un program special de proiectii, denumit „Ziua Filmului Romanesc”. Sau ceva de genu'. Desi initial fusesem destul de incintat de ideea ca cineva investeste in aceasta zona, dupa ce am vazut titlurile ce urmau sa fie exploatate, m-am dezumflat. Insa printre toate bombele care tin capul de afis in fiecare zi de joi, se gaseste si ceva mai rasarit – Periferic, debutul lui Bogdan George Apetri, din 2010. Il vedeti in aceeasi zi „romaneasca”, de la orele 16 si 18, contra a 8 lei.
Sinopsis: „Eliberata din inchisoare pentru 24 ore, Matilda planuieste sa fuga din tara si sa inceapa o viata noua. Pana la sfarsitul zilei, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit si, mai ales, copilul lasat in urma. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o singura alegere.” (sursa: cinemagia.ro)
Nominalizat la 12 (!) premii Gopo in 2012 – practic la aproape toate categoriile – a cistigat 5: cea mai buna actrita in rol principal si secundar, imagine, montaj si premiu pentru film de debut. Distributia a fost alcatuita din: Ana Ularu (rolul din acest film a nominalizat-o la Shooting Stars de la Festivalul din Berlin), Ioana Flora, Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Ion Sapdaru etc. Nume importante, dar cam redundante (dupa cum recunostea si tinarul regizor Radu Potcoava de la MediaPro, intr-un interviu).
Regizorul Apetri are o poveste interesanta in ceea ce priveste cariera sa. A terminat Drept la Bucuresti, a profesat doi ani ca avocat, apoi s-a mutat in New York. Acolo a absolvit cursurile de Regie Film ale Universitatii Columbia. A co-produs un lungmetraj care a obtinut premiu de regie la Sundance (3 Backyards, Eric Mendelsohn, 2010), iar scurtmetrajele sale au obtinut premii la festivaluri importante de scurtmetraj din intreaga lume (Clermont-Ferrand - unul dintre ele, dar si cel mai important).
Filmul are 87 de minute, a fost distribuit in Romania de Voodoo Films si a vindut 4360 de bilete cit a rulat in cinematografele de pe la noi. Din palmaresul festivalier as nominaliza la final, nominalizarea la Leopardul de Aur de la Locarno in 2010!
*Filmul se poate vedea si online, legal, pe webkino (costa doar 3 euro).