eveniment
Data: 
8 Jan 2019 - 18:00
Loc: 
Cinema Ateneu
Bilet: 
12.00
stats
Adresa: 
Piata Chirila

Morometii 2

Filmul Morometii 2, cea mai vizionata productie romaneasca a anului 2018, va rula in Iasi la Cinema Ateneu pe 8 ianuarie de la orele 18. Pelicula readuce pe marile ecrane, dupa mai bine de 30 de ani, personajele lui Marin Preda sub regia aceluiasi Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru si este semnata de Vivi Dragan Vasile.

Morometii 2 continua povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Campia Dunarii, si-l are in prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunosteau, in care cel mai important lucru era sa ai pamant pe care sa-l muncesti, trecuse un razboi. Toata ordinea vietii lor se schimba o data cu venirea noului regim, care propovaduieste egalitatea. Se sterg diferentele intr-un mod fortat si violent, iar albul devine negru, si invers. Anii 1945-1946 il gasesc pe Ilie Moromete imbatranit, dar inca in putere. Intre el si cea de-a doua sotie, Catrina, tensiunile continua, in timp ce Niculae este pus la incercare de promisiunile lumii noi, in care totul e posibil daca te inregimentezi", se arata in prezentarea peliculei.

In rolurile principale - Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) si Iosif Pastina (Niculae Moromete), aflat la debutul intr-un rol principal in cinema. Alaturi de ei apar Razvan Vasilescu (Cocosila), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moasei), Florin Zamfirescu (Tugurlan), George Mihaita (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauabei), Marian Ralea (Carcadat), Dorina Chiriac (Marioara Bazdoveica), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinara a lui Ion Caramitru (directorul scolii).

"E un film care se petrece intr-o perioada mai dura, mai agitata, se instaureaza un nou sistem politic, e multa ingrijorare si teama. Iar lumea aceea pe care o stiam dispare, de fapt. Asta m-a si atras la ideea unei continuari, am vrut sa duc pana la capat epopeea acestor personaje care au supravietuit pana in anii colectivizarii. E un omagiu adus acestei lumi", a declarant regizorul Stere Gulea.

Actorul Horatiu Malaele a afirmat ca "va fi un film ce va arata celor care vor dori sa-l vada istoria dulce-amara, tragica de multe ori, a taranului roman in general, a familiei Moromete in particular. O armonie milenara spulberata de experiente sociale dezastruoase". 

Filmarile pentru Morometii 2 au inceput in septembrie 2017, majoritatea secventelor fiind turnate in aceeasi casa, din acelasi sat (Talpa, judetul Teleorman) in care a fost realizat si primul film in 1985. Pre-productia partii a doua a durat mai bine de un an - casa Morometilor a fost refacuta de scenograful Cristian Niculescu dupa schitele si imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Paparuz, premiata cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu si Alexandra Gulea, muzica este semnata de Vasile Sirli, iar coloana sonora este gandita de aceeasi Dana Bunescu, castigatoare a 6 premii Gopo pana in prezent, pentru montaj si sunet. Machiajul si coafura sunt semnate de Dana Roseanu, Iulia Roseanu si Domnica Bodogan. Producatorii filmului sunt Oana Giurgiu si Tudor Giurgiu. Fotograful afisului oficial este Alex Galmeanu.

Morometii 2 este o productie Libra Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Studioului de Creatie al Ministerului Culturii.

 

Resurse
Video: 

Morometii 2 [trailer]

Morometii 2 [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 30/12/2018 - 19:30
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa