- 4564
Clubul Cinefililor ii invita pe pasionatii filmelor clasice sa participe la proiectia a doua dintre cele mai cunoscute exponate ale genului: "Ghici cine vine la cina" ("Guess Who's Coming to Dinner") si "Sfidatorii" ("The Defiant Ones"). Ambele opere cinematografice sunt regizate de Stanley Kramer si au castigat cate doua premii Oscar. "Ghici cine vine la cina" va putea fi urmarit miercuri, 7 aprilie, de la ora 18, iar "Sfidatorii" - miercuri, 14 aprilie, de la aceeasi ora, la Casa de Cultura "Mihai Ursachi". Intrarea este gratuita pentru membrii clubului si insotitorii lor.
"Ghici cine vine la cina" este o creatie monument. Instarita si educata Joey Drayton (Katharine Houghton) isi invita logodnicul, pe medicul John Wade Prentice (Sidney Poitier), la o masa in familie. Parintii fetei (interpretati de legendele Katherine Hepburn si Spencer Tracy, in ultimul sau rol) sunt socati de culoarea pielii pretendentului, avand in vedere ca actiunea se petrece in anii '60, cand discriminarile rasiale erau inca o realitate.
De altfel, in timpul filmarilor, casatoriile inter-rasiale erau interzise legal in saispezece state americane, fapt subliniat si printr-o replica a unui personaj, care ii avertizeaza pe cei doi ca vor iesi din granitele sociale. Dupa lansare, legea a fost abrogata, dar discutia originala din scenariu a ramas, ca pecete pentru ororile din epoca. Cina evocata in titlu e chiar cu surprize. Noi personaje isi fac aparitia, fiecare sustinand casatoria sau opunandu-se ei, cu propriile argumente.
"Sfidatorii", lansat in 1958, are in centru aceeasi dihotomie rasiala ce astazi nu mai exista sau poate nu mai este enuntata atat de fervent. Doi detinuti sunt legati unul de altul cu catuse, asa cum se obisnuia mai ales cu infractorii ce trebuia sa execute munci silnice. Cei doi evadeaza, dar nu se pot desparti. Sunt nevoiti sa-si continue drumul impreuna, dar ceva ii dezbina mai rau decat ii leaga lanturile: culoarea pielii.
Negrul si albul trec prin multe impreuna, iar finalul este previzibil: cand reusesc sa se desparta, cei doi nu se mai urasc, ci se respecta si apreciaza. Nu deznodamantul este interesant, in acest caz, ci drumul modelator de personalitati pe care il parcurg.
Comentarii
florin | Mie, 07/04/2010 - 18:12