Doua dreptunghiuri unite de o linie: un desen facut cu creionul pe hartie de un tanar francez da nastere unuia dintre cele mai emotionante experimente, marturie a puterii spiritului uman de a-si atinge visul. Brain ne cheama in mansarda marti, 7 februarie, de la ora 20:00, pentru proiectia documentarului “Man on Wire” (2008).
Intr-o zi de august cu ceata, in 1974, francezul Philippe Petit a petrecut 45 de minute balansandu-se (sau dansand, cum spune politistul) pe o sarma legata intre cele doua turnuri ale Word Trade Center. Documentarul lui James Marsh surprinde insolenta poetica a performantei (performance) lui Petit, la limita dintre artistic si nebunie.
Inainte de 1974 Petit avusese niste realizari notabile, incluzand o escapada pe o sarma intinsa intre cele doua turnuri ale celebrei Notre Dame din Paris. Facand antecamera la un dentist din cauza unei dureri de masea, Petit a rasfoit niste ziare pana cand l-a vazut: un desen ale celor doua turnuri ale WTC, inca neconstruite. Asa cum marturiseste camerei iubita si persoana care l-a sustinut cel mai mult in tentativa sa, Annie Allix, din acel moment Petit n-a mai putut trai fara sa incerce macar sa cucereasca turnurile.
Despre cum a reusit acest lucru, care au fost costurile personale si cum au reactionat autoritatile veti afla in cele 90 de minute ale filmului. Desi deznodamantul este cunoscut, nu m-am uitat niciodata la ceas cat l-am urmarit, povestile fiind suficient de bine ansamblate incat sa te tina cu sufletul la gura, puse in valoare si de muzica lui Michael Nyman (cunoscut pentru “The Piano”). Inevitabil, finalul filmului poate fi punctul de plecare al unei meditatii despre ce inseamna sa atingi “imposibilul”. Iar valoarea sa memorialistica e cu atat mai mare cu cat este facut dupa 11 septembrie 2011, data care nu este nici macar mentionata.