eveniment
Data: 
9 Apr 2013 - 19:30
Loc: 
Dublin Pub (parter Casa de Cultura a Studentilor)
stats
Adresa: 
Str. Vasile Conta (in Fundatie)

Haos la Cafekultour 2013

In cadrul Cafekultour 2013, Centrul Cultural Oriental a pregatit pentru ieseni proiectia filmului Le Chaos (Youssef Chahine, Khaled Youssef, 2007), nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia. Lungmetrajul este ultimul din cariera apreciatului regizor egiptean Youssef Chahine care s-a stins din viata in 2008. Filmul se vede marti, 9 aprilie, de la ora 19:30, in Dublin Pub, intrarea fiind libera.

Sinopsis: „Choubra este un cartier cosmopolit din Cairo. Hatem, un politist veros, taie si spanzura in cartier netinand cont de nicio lege scrisa sau nescrisa. Toti vecinii se tem de el si il detesta. Numai Nour, o tanara femeie pe care politistul o doreste, indrazneste sa-l infrunte. Dar Nour este in secret indragostita de Cherif, stralucitor si integru procuror. Nebun de gelozie, Hatem o vrea pe Nour doar pentru el, asa ca face orice pentru a-i desparti. Cine va invinge, dragostea celor doi sau spiritul rauvoitor si corupt al lui Hatem?” (sursa: cinemagia)

Facut nu cu multi ani inainte de izbucnirea revoltelor impotriva fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, filmul este o critica foarte dura impotriva establishment-ului politienesc din statul arabo-african. In 2007, Le Chaos a reusit sa stirneasca reactii oficiale, de altfel miza filmului fiind tocmai aceea de a stirni revolte, dupa cum afirma regizorul Khaled Youssef in presa internationala.

In ceea ce priveste estetica, criticii de specialitate au remarcat un oarecare schematism, specific tuturor filmelor din ultima perioada de creatie a lui Chahine, dar si o utilizare oarecum haotica de foto-montaje. Concluzia multor recenzii ar fi aceea ca datorita mesajului politic furibund, filmul isi pierde din calitatile artistice, devenind doar un instrument de trezire la lupta a maselor.

Youssef Chahine a regizat in intreaga sa cariera nu mai putin de 45 de filme, debutind in 1950 cu Baba Amin. In 1996 i s-a organizat la Festivalul de la Locarno o retrospectiva a filmografiei sale, iar in 1952 a fost nominalizat prima data pentru un premiu la Cannes. Pe Croazeta va reveni cu sanse pentru Marele Premiu de inca sase ori, iar in 1997 va primi un premiu pentru intreaga cariera. La Berlin a reusit sa fie nominalizat de doua ori, cistigind in 1979 un Urs de Argint.

Cu un buget de doua milioane de dolari, Le Chaos n-a rulat in cinema-urile din Romania. Dureaza 124 minute si va fi subtitrat in limba engleza.

Resurse
Video: 

Le Chaos [trailer]

Le Chaos [trailer]

Le Chaos [film complet]

Le Chaos [film complet]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 06/04/2013 - 09:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif