- 3079
Centrul Cultural German Iasi (Str. Lascar Catargi 38) va invita la Seara de Film German - miercuri, 24 februarie 2016, incepind cu ora 18:00, in sala Bertolt Brecht. Va fi prezentat filmul german Hannah Arendt in regia Margarethei von Trotta din anul 2012. Filmul va fi subtitrat in limba engleza. Intrarea este libera! Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Goethe. UPDATE: Centrul Cultural German Iasi si Institutul Francez Iasi va invita marti, 23 ianuarie 2018, in Sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez, la o seara franco-germana, organizata cu scopul de a marca 55 de ani de la semnarea Tratatului Élysée, moment istoric pentru reconcilierea dintre cele doua tari. Editia de anul acesta a Zilei franco-germane aduce in prim-plan personalitatea puternica a Hannei Arendt, prin proiectia unui film despre procesul pentru crime de razboi al lui Adolf Eichmann, la care Arendt a participat in calitate de observator.
Sinopsis: Hannah Arendt este observatoare la procesul lui Adolf Eichmann, unde se asteapta sa se confrunte cu un monstru. In schimb, se confrunta cu un banal birocrat. Filmul contureaza portretul unei femei curajoase si hotarite.
Este vorba despre un film biografic care sune povestea filosoafei Hannah Arendt (1906-1975), concentrindu-se pe evenimentele legate de reportajele scrise pentru ziarul „New Yorker”, in special pe observatiile si analizele ei in procesul criminalului nazist Adolf Eichmann in Ierusalim. Aceasta drama biografica se concentreaza pe portretul unei intelectuale de exceptie a secolului 20, care este evocat intr-un mod dinamic, filmul impresioneaza si prin descrierea intima a mediului newyorkez al imigrantilor germani si evrei la inceputul anilor 1960.
Adolf Eichman fusese condamant la moarte in contumacie, in cadrul proceselor de la Nürnberg, insa reusise sa fuga in America de Sud. A fost rapit de Mossad, serviciul secret al statului Israel, si adus in Israel pentru a fi judecat in cadrul unui proces public, pentru contributia sa la Holocaust. Ziarul „New Yorker” a trimis-o pe Arendt ca reporter in Israel, iar reportajele ei aveau sa fie reunite mai tirziu in cartea Eichmann la Ierusalim. Ele au stirnit la data publicarii un scandal imens, pentru refuzul filosoafei de a incorpora in analiza ei considerente emotionale si atribuirea unei parti din vina Holocaustului conducatorilor comunitatilor evreiesti. Reportajele au fost de asemenea pentru Arendt prilejul unei dizertatii filozofice asupra problemei raului, ea lansind cu aceasta ocazie formula „banalitatea raului”. Aceste chestiuni au izolat-o pe Arendt de comunitatea evreiasca (din care facea parte), curmind pentru totdeauna citeva prietenii personale si soldindu-se cu mii de scrisori de ura si amenintare.
Margarethe von Trotta (1942), regizoarea filmului, este o actrita si regizoare germana despre care s-a scris ca este una dintre figurile centrale ale New German Cinema. Von Trotta este cunoscuta pentru filmele Marianne and Juliane (1981), Rosenstrasse (2003), Das Versprechen (1995) s.a care i-au adus o serie de premii si un renume la nivel mondial in ultimii 40 de ani. A ales sa-si croiasca o cariera de una singura si curind a devenit principalul regizor german de gen feminin, care a oferit cea mai de succes si mai sustinuta varianta de AutorenKino din istoria cinematografica a Germaniei post-razboi. Citeva dintre elementele des intilnite in filmele lui Von Trotta te fac sa te duci cu gindul la filmele lui Ingmar Bergman din anii ’60-’70. Ea marturiseste ca in urma vizionarii filmelor acestuia a ajuns sa se indragosteasca de cinema si de posibilitatile de prezentare a unor universuri psihice interioare.
Von Trotta a fost numita „cea mai influenta regizoare din lume”. Obiectivul principal al filmelor sale este de a crea o noua reprezentare a femeilor. Filmele sale se concentreaza pe relatiile dintre femei (surori, colege, prietene etc), la fel de bine punind accent si pe relatiile dintre barbati si femei, incluzind de multe ori si un cadru politic, desi, in ultima instanta, aceasta sustine ca ii displace sa i se spuna ca face „filme cu si pentru femei”.
Premiera mondiala a filmului Hannah Arendt avut loc in 11 septembrie 2012, la cea de-a 37-a editie a Festivalului de Film de la Toronto, filmul avindu-i in rolurile principale pe Barbara Sukowa, Axel Milberg si Janet McTeer.