eveniment
Data: 
7 Mar 2013 - 18:00
6 Dec 2013 - 18:00
Loc: 
Teatru Fix
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda, nr. 10 (fix intre Piata Unirii si Filarmonica)
Telefon: 
0743 915 868

Gas Land la Fix

Joi, 7 martie, de la ora 18:00, asociatia Mai Bine continua seria de proiectii cu filme documentare despre probleme de mediu cu Gas Land (Josh Fox, 2010), care a fost nominalizat in 2011 la Oscar pentru Cel mai bun Film Documentar, a cistigat Premiul Special al Juriului la Sundance in 2010 si a rulat prin mai toate festivalurile importante ale lumii, de la Cannes si pina la TIFF-ul clujean. Intrarea este libera! Update: documentarul va fi proiectat din nou vineri, 6 decembrie, de ora ora 18:00.

Sinopsis: „Gas Land prezinta povestea extractiilor de gaze de sist pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Totul incepe intr-o zi, cand Josh Fox primeste o scrisoare de la o companie energetica prin care i se ofera o suma consistenta de bani pentru a permite extractia de gaz de pe proprietatea sa. Ce este insa fractionarea hidraulica, procesul folosit pentru a extrage resursele din roca, ce consecinte poate avea acest demers asupra mediului si sanatatii oamenilor, care este rolul politicienilor in toata aceasta afacere sunt intrebari la care Josh Fox incearca sa raspunda, in calatoria sa prin State.” (sursa: comunicatul de presa)

Pentru Josh Fox, Gas Land este primul documentar pe care l-a realizat, el debutind cu un lungmetraj de fictiune in 2008, Memorial Day, un indie produs de Fox despre adevarata fata a soldatilor pe care americanii ii investesc cu puterea de a face practic orice, indiferent ca sint in SUA sau in alte zone ale lumii. Datorita abordarii critice pe care filmul si-a asumat-o, armata americana n-a oferit sprijin tehnic pentru realizarea peliculei. In 2012, Josh Fox a mai regizat doua documentare de scurtmetraj, The Sky is Pink si Occupy Sandy.

Revenind la Gas Land, primele imagini din acest film care au ajuns in Romania s-au vazut pe TV vara trecuta, in emisiuni ale canalelor de stiri care incercau sa provoace opinia publica la a boicota planurile guvernului Ungureanu in ceea ce priveste exploatarile. Desi pe plan politic s-au petrecut multe schimbari de-atunci si pina acum, in zona Birladului oamenii continua sa iasa si sa protesteze impotriva prospectiilor facute de Chevron. De orice parte a baricadei ati fi, gazele de sist sint un subiect la ordinea zilei, cum s-ar zice, despre care merita sa va informati mai bine!

*filmul va fi subtitrat in limba romana.

Resurse
Video: 

Gas Land [trailer]

Gas Land [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Mar, 05/03/2013 - 10:24
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif