Meru Iași invită publicul, pe 2 iulie 2019, la filmul Josipa, te iubesc, începând cu ora 19:30. Proiecția va avea loc în Galeria Meru [intrare prin cafenea]. Filmul este realizat de @ KineDok 2019, powered by One World Romania la Iași.
Despre film: Josipa se luptă cu urmările abuzurilor sexuale la care a fost supusă de când avea 4 ani până la vârsta de 12 ani. Senad începe să lucreze la un film despre ea. Participând la viața Josipei, el nu mai este un cineast obiectiv, devenind, în schimb, un alt protagonist al filmului. La rândul lui, Senad trece și el printr-o schimbare dramatică. Filmul se transformă, astfel, într-o poveste personală, intimă, tulburător de sinceră despre extrem de neobișnuita relație dintre acești doi oameni. Pe parcursul întregului film, privirea ne este ațintită asupra chipului unei tinere ce trece, într-un ritm aproape de nestăvilit, de la durere, suferință, furie și o frică disperată de a pleca, la umor negru, bucurie copilăroasă și căutarea intelectuală a unui diagnostic pentru propria afecțiune.
Celălalt protagonist (pe care nu îl vedem, dar îl auzim) încearcă să repare ceea ce alții au vătămat acum mult timp… descoperim, de asemenea, și cum acesta se luptă cu propriile decizii. Povestea e plină de cotituri și răsturnări de situație, reușind, totodată, să mențină un aer cald, uman și simplu, fiind filmată și montată într-un stil neobișnuit, pe măsura celor doi protagoniști.
Indiferent de părerile pe care vi le veți forma față de acțiunile și atitudinile lui Senad și ale Josepei, acolo unde există atât de multă iubire necondiționată și sinceritate, nu încape decât dragoste pentru aceste personaje… cel puțin așa considerăm noi, realizatorii filmului.
Notă:
Singurul festival în a cărui competiție ne-am înscris proiectul este ZGDOX 2018, unde a fost prezentat în cadrul competiției regionale, fiind unul din doar două filme croate, și unde s-a bucurat de reacții entuziasmante din partea publicului și de o excelentă introducere făcută de N. Puhovski, care a declarat că din vreo 500 de filme văzute anual acesta i s-a părut unic, urmărindu-l cu mare interes de la început până la sfârșit. A ținut să puncteze, în mod special, deschiderea și sinceritatea nemaivăzute ale protagoniștlor și abordarea realizatorilor. N. Puhovski și-a încheiat prezentarea menționând că avem cu toții ceva de învățat din acest film, atât ca profesioniști în industria cinematografică, dar și ca oameni.
Biografie regizori:
Jadranka Cicvarić Šiftar: „M-am născut în 1961 în Slavonski Brod. În 1985, am absolvit secția de Electronică Industrială în cadrul Facultății de Inginerie Electronică din Zagreb. În primii ani, cariera mea a urmat un traseu destul de neobișnuit și divers. Mi-am descoperit, însă, pasiunea și împlinirea profesională lucrând ca scenarist și producător de documentare și proiecte pentru televiziune. Din 2013, am început să regizez propriile filme (preferând și hotărându-mă exclusiv asupra celor documentare). Filmul realizat de mine în 2017 Children’s Intensive Care Unit a figurat în topul celor mai bune documentare croate ale anului al publicației documentarni.net - mai mult decât orice, această mențiune ne-a impulsionat pe mine și pe colegul meu Senad să trimitem Josipa, te iubesc la diferite festivaluri de film. În momentul de față, lucrez atât la un proiect propriu ce va dura, conform planului, trei-patru ani, cât și la mai multe producții pentru televiziune.”
Senad Zemunović s-a născut în 1981 în Pakrac. În 2005, a început să studieze la Academia de Artă Dramatică din Zagreb. A lucrat ca fotograf pentru săptămânalele Nacional și Focus și ca editor foto pentru publicațiile lunare Scuba Life și Hairstyle. A fost cameraman și operator de Steadycam la producții precum: Mamutica, Mamutica 2, Pretty Ratkajevih, Loza, Voice of the Nations, Neanderthal Story și la alte scurt și lung-metraje. Ca director de imagine și cineast a colaborat la mai mult documentare, printre care The Witch, She Is to Blame, One Breath, State Vs. Child, Butterflies and Sparrows, Unusual Flowers of Croatia, Children’s Intensive Care Unit și serialele Face with Cover, Music Concepts, CSI Croatia.
Jadranka Cicvarić Šiftar, Senad Zemunović|
Croația| 2018 | 62 minute|
Producător, Companie de producție: Jadranka Cicvarić Šiftar | Trigon |
Scenariu: Jadranka Cicvarić Šiftar
Imagine: Senad Zemunović
Montaj: Iva Kraljević
Muzică: Miro Manojlović, Filip Sertić
Sunet și mixaj: Martin Semenčić, Julij Zornik, Ivan Zelić
Limba vorbită: croată| subtitrare română