- 2438
Christiane F. e un film de propaganda. Iar asta nu inseamna in sine ceva rau. E doar o caracteristica a unor filme care declara fatis ca vor sa convinga spectatorii de ceva anume. Desigur, orice opera artistica transmite si, in functie de valoarea sa, convinge spectatorul prin mesajul sau, insa atunci cind subtilitatea nu este la indemina artistului, avem de-a face cu propaganda. Miercuri, 11 ianuarie, de la ora 17, in Cafeneaua Phoenix din Piata Unirii, sinteti invitati de catre Goethe Zentrum la proiectia filmului Christiane F., in regia lui Uli Edel.
Regizor de seriale si alte productii TV, cele mai reusite momente din cariera regizorului neamt sint un episod din Twin Peaks si penultimul sau lungmetraj de fictiune Der Baader Meinhof Complex, un film despre extremistii de dreapta din Germania, foarte apreciat de critica. In Christiane F. nu reuseste sa faca mai mult decit un film de propaganda - sa fim intelesi: aceasta caracteristica este un minus; in cinema, daca vrei sa convingi si esti evident, spectatorii te taxeaza imediat – despre consumul de droguri si unde te pot duce acestea. Filmul e bazat pe fapte reale si prezentat drept “semi-biografic”, ceea ce inseamna ca se adreseaza unui public foarte tinar si prea putin experimentat.
Pe scurt, o domnisoara de nici 14 ani isi incepe viata de noapte mintindu-si mama (parintii sint divortati – cliseu!) ca va dormi la o colega si cum actiunea se petrece spre sfirsitul anilor ’70 singura activitate a tineretului de atunci (sint curios de ce se generalizeaza in halul asta…) e sa consume droguri si sa ajunga sa se prostitueze (pai, daca vrem sa facem propaganda, o facem pina la capat) pentru a-si putea cumpara dozele necesare. In final (avem si happy end, desigur), tinara realizeaza unde a ajuns si isi revine, socialmente vorbind.
Tin sa o remarc totusi pe Natja Brunckhorst, actrita din rolul principal care debuteaza aici si imi pare o versiune mai draguta a Juliei Delpy. Tot la capitolul actori, in film mai apare si David Bowie care asemeni lui Nick Cave in Der Himmel uber Berlin (al lui Wenders) concerteaza in Germania. Nu e cine-stie-ce, dar fanii ar putea fi interesati sa-l vada & auda.
Cu ocazia proiectiei acestui film in Cafeneaua Phoenix, vor fi premiati si participantii la dezbaterea „Cum putem privi tentatiile din viata noastra” desfasurata pe 24 noiembrie 2011 in cadrul campaniei „60 minute pentru tine”. Dupa difuzarea filmului va urma o discutie interactiva pe marginea consumului de droguri in Germania si Romania.