articol
stats

Festivaluri romanesti: Anonimul 2014

Pentru prima si probabil singura data la Bucuresti, Anonimul a avut in selectie un film proiectat la Cannes 2014 in sectiunea Un certain regard. Este vorba despre cel mai nou film al Asiei Argento, Incompresa, care spune povestea unei pre-adolescente care simte cel mai puternic tumultul relatiei dintre parintii sai artisti. Tatal actor (Gabriel Garko) fuge de-acasa, iar mama pianista (Charlotte Gainsbourg) incearca sa scape de cit mai multe griji care ar putea-o indeparta de viata pasionala si haotica pe care si-o doreste. Departe de a fi o tragedie a neputintei unui copil, Incompresa are ceva foarte proto-hipsteresc in universul pe care-l portretizeaza.

Neinteleasa si ne-apreciata (decit intr-un punct cind lucrurile oricum nu mai sint credibile), deloc conformista si mai draguta decit ceea ce i se intimpla, Aria (Giulia Salerno) poarta in personajul sau probabil destule traume autobiografice ale regizoarei Asia (pe care o mai cheama si Aria, a propos) Argento. Dupa 10 ani citi au trecut de la precedentul lungmetraj, fata lui Dario Argento si a Dariei Nicolodi – dar si nepoata producatorului Salvatore Argento - revine cu o comedie neagra, ceva mai pe gustul publicului larg.

Asemeni Ariei din film, a fugit si ea de-acasa la 14 ani, o trupa de hardcore rock din Tara Galilor, Hondo Maclean, au denumit o piesa dupa numele ei si detine destule recorduri care demonstreaza precocitatea, talentul si inteligenta sa. Insa o situatie familiala complicata te afecteaza in mod cert (nu exclusiv negativ) si vei ramine cu traume care te vor predispune in anumite momente sa iei decizi gresite.

Asia Argento si-a scris singura o buna parte din soundtrack, semn ca pasiunea pentru muzica a Ariei nu e o intimplare. Cu fiecare aspect analizat Incompresa apare tot mai clar ca o defulare a unei copilarii problematice, confruntata nu doar cu vedetismul parintilor, ci si cu esecurile personale in dragoste sau in relatiile cu colegii de scoala. Am trecut cu totii mai mult sau mai putin prin momente tensionate sau confuze, insa diferenta dintre noi si Asia Argento e ca nu ne putem exprima traumele cu atit de mult stil.

Chiar daca moda a trecut, a fi hipster a fost si inca este ceva valabil. Noul-deja-fost trend de nisa, foarte cool, care se mindrea cu valorizarea unor gusturi rafinate dar deloc ieftine, a fost o modalitate prin care Asia Argento a reusit sa-si spuna propria poveste.  Alaturi de hipstereala, reteta filmului mai contine umor negru, dar si intertextualitati. Dar asa cum nu stim daca parintii Ariei din film chiar o iubesc sau nu e decit una dintre multele lor probleme careia ii acorda atentie dezinteresat, nici cu Incompresa nu e clar daca e un simplu feel good movie sau o incercare de auteurism.

Resurse
Video: 

Incompresa [trailer]

Incompresa [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Vin, 28/11/2014 - 18:43
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif