Serile Filmului Românesc invită realizatorii de scurtmetraje la o nouă ediție în care marele ecran se redeschide și vor fi proiectate cele mai bune producții. Noutatea din acest an este că va fi ales un câștigător, de către public, prin vot direct, în cadrul serii dedicate scurtelor, la Hala FIX. Selecția va fi realizată de Ambasadorul SFR, Irina-Margareta Nistor.
Ediția a 10-a a festivalului se va desfășura în perioada 12 - 16 iunie 2019, iar seara dedicată Secțiunii S’Curte și la FIX va fi anunțată ulterior, pe pagina de facebook și pe site-ul oficial al SFR.
Înscrierile se fac aici, în perioada 3 aprilie-3 mai 2019.
“Secțiunea de scurtmetraje a fost una foarte specială, unde am cunoscut tineri pasionați de film, care, cu siguranță vor ajunge la marile festivaluri în câțiva ani - chiar asta spuneam după vizionarea filmelor selecționate anul trecut, proiectate la Hala FIX. Anul acesta, rămânem fix la FIX, pentru că spațiul acela are ceva special, iar ieșenii care vor și altfel de evenimente știu bine acest lucru”, spune Andrei Giurgia, directorul SFR.
Participi la S’Curte și la FIX pentru că ai:
- Posibilitatea ca producția ta să fie proiectată în fața cinefililor ieșeni;
- Numele tău va fi pe lista producțiilor cinematografice care rulează la SFR;
- Vei putea a face cunoștință cu regizori și scenariști, invitați în festival;
- Vei beneficia de mecanismul de promovare al SFR;
- Posibilitatea de a câștiga Premiul publicului în cadrul competiției.
Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.
Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.
Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.
„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)
Ediția a 9-a a festivalului Serile Filmului Românesc a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate filmului românesc. În cele cinci zile de festival, Iașul a găzduit peste 60 de invitați din cinematografia românească, în cinci locații permanente (Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village și Hala FiX).