- 9914
Dupa debutul apreciat si contestat deopotriva din 2010, Buna, ce faci?, Alexandru Maftei reuseste sa treaca de pragul psihologic al debutului si sa revina cu un alt film de gen, de data aceasta un thriller/horror inspirat de nuvela fantastica a lui Mircea Eliade, Domnisoara Christina. Fara parcurs festivalier important (a fost proiectat in premiera la TIFF), dar cu actori deja validati de public si critica, precum Maia Morgestern, Tudor Istodor si Ioana Anton, filmul se poate vedea intre 1-6 noiembrie la Cinema Victoria, de la orele 14, 16, 18 si 20. Pretul unui bilet este 8 lei. UPDATE: Filmul mai ruleaza intre 24 - 30 iunie la Cinema Republica de la ora 19 (pretul unui bilet este 6 lei).
Sinopsis: „Sosit la conacul familiei Moscu impreuna cu iubita lui, Sanda, tanarul pictor Egor Paschievici observa ca intrega ei familie o venereaza pe domnisoara Christina, matusa ei, ucisa in imprejurari neclare pe cand avea doar 20 de ani, in timpul rascoalelor din 1907. Egor este atras intr-un mod inexplicabil de portretul domnisoarei Christina si incepe sa o viseze. Curand insa granita intre vis si realitate se estompeaza iar domnisoara Christina, indragostita de Egor, este adusa inapoi la viata prin ritualuri oculte chiar de catre familia ei. Cand realizeaza insa ca viata Sandei este in pericol Egor decide sa lupte cu strigoiul.” (sursa: cinemagia)
Textul lui Eliade s-a mai „bucurat” de o ecranizare in 1992, o productie marca TVR regizata de directorul de imagine Viorel Sergovici. Am descoperit varianta asta prin liceu cind eram fan Mircea Eliade dar, ca orice fan, mi s-a parut ingrozitor de prost realizata asa ca n-am urmarit-o pina la sfirsit. Revenind insa, e de remarcat insa ca spre deosebire de alti ani, cinematografia romaneasca a dat in 2013 nu mai putin de 3 ecranizari (Condamnat la viata, Sunt o baba comunista si Domnisoara Christina)!
Alexandru Maftei a debutat in 1998 tot cu un film de televiziune, Fii cu ochii pe fericire, unde i-a distribuit pe Mircea Diaconu si Marcel Iures, iar citiva ani mai tirziu, in 2006, avea sa revina in atentia publicului semnind regia citorva episoade din serialul romanesc Lombarzilor 8. Apoi a venit momentul mult asteptat al debutului, in 2010, cu una dintre primele comedii romantice decente care s-au facut in Romania dupa multi ani, Buna, ce faci?. O parte a criticii care sustine cinemaul de gen a salutat aparitia acestui film, insa critica NCR-ului a desfiintat fara ezitare lungmetrajul.
Cum Domnisoara Christina nu e un film de autor in mod asumat, se cade sa mentionam intreaga echipa care a lucrat la acest proiect: imaginea este semnata de Radu Aldea, Adriana Ionica a supervizat cu succes echipa responsabila cu efectele speciale iar producatorul filmului este Gabriel Antal. Decorurile realizate de Vali Ighigheanu si costumele Mariei Miu reconstituie fidel atmosfera de epoca. Muzica originala a compozitorului englez Jon Wygens inregistrata in studio cu o orchestra simfonica, alaturi de coloana sonora 5.1 surround semnata de sound designerul Tudor Petre contribuie la regalul audio-vizual. (via)
Premiera lungmetrajului a avut loc in seara de Halloween si a rulat intr-un numar record de copii, fiind distribuit in aproape toata tara. Asteptam nerabdatori sa vedem rezultatele de box-office din primul weekend si tinem pumnii strinsi pentru cit mai multe Premii Gopo pentru tehnicienii care au stat in spatele unuia dintre putinele filme de epoca facute de regizorii romani.