eveniment
Data: 
6 Sep 2020 - 20:00
Loc: 
Art + Design (Substance)
stats
Adresa: 
Carol I nr. 4 (clădirea Habitat Proiect)

DADA în Germania

Spațiul cultural hibrid Art+Design continuă colaborarea cu Centrul Cultural German Iași prin organizarea unor proiecții de filme documentare sau educative, din domeniile artei, arhitecturii și designului.

Duminică, 6 septembrie, începând cu ora 20:00, are loc proiecția documentarului Deutschland Dada, filmat în 1968-69, „un alfabet al dadaismului german”. Începe cu litera Z de la Zürich și urmărește laturile multiple ale istoriei apariției mișcării DaDa. Găsim în documentar spectacolele lui Raoul Hausmann, Richard Huelsenbeck și Hans Richter, încă în viață la momentul filmării.

Dadaismul a apărut în 1916 ca o mișcare de protest în Zurich. Protestul nu era direcționat doar împotriva artei contemporane din acele vremuri, ci și împotriva condițiilor politice și a războiului care devastau Europa.

Deutschland Dada este primul dintre cele trei filme filmate de Helmut Herbst despre istoria artei secolului XX. El ne comentează acele momente prețioase din istorie când arta și cererea socială formează o scurtă alianță. 

Deși create între 1969 și 1981, la intervale de opt și patru ani unul după altul, cele trei documentare „Deutschland DADA ”(1968-69),„ John Heartfield, Fotomonteur ”(1977) și „Happening Kunst Protest 1968 ”(1981) ) par a fi o trilogie legată tematic și formal despre istoria artei din secolul al XX-lea. Ele au rezultat dintr-o examinare de un an a celor mai insubordonate expresii produse vreodată de artiștii germani. Întrebarea „Ce se întâmplă atunci când se provoacă o ciocnire între artă și societate?” este un laitmotiv pentru toate cele trei filme. Punctul de vedere al istoriei artei se concentrează pe acele momente rare din istoria germană când radicalismul estetic și radicalismul politic au mers mână în mână pentru o scurtă perioadă, înainte ca agitația sectelor politice autoritare, pe de o parte, și de reacția instituției autoritare combinată cu lăcomia pieței de artă, pe de altă parte, să pună capăt acestui frumos punct comun." (Helmut Herbst) 

Helmut Herbst este regizor, autor și producător. A predat discipline cinematografice la Școala de Arte Plastice din Offenbach am Main. În calitate de fondator al Film Coop din Hamburg în 1967, numele și munca sa în Germania sunt strâns legate de cultura underground. 

Proiecția are loc în aer liber, în spațiul Substance (curtea interioară). Accesul este liber și se face doar purtând mască, iar locurile vor fi distribuite ținând cont de regulile de distanțare fizică în vigoare.

Articol scris de Comunicat de presa | Sam, 05/09/2020 - 10:23
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa