eveniment
Data: 
13 Apr 2013 - 17:00
Loc: 
Dublin Pub (parter Casa de Cultura a Studentilor)
stats
Adresa: 
Str. Vasile Conta (in Fundatie)

Blocul iakubian

Centrul Cultural Oriental a pregatit inca un lungmetraj pentru publicul iesean, in cadrul Cafekultour 2013: Blocul iakubian (Marwan Hamed, 2006) a fost nominalizat pentru Marele Premiu la TIFF in acelasi an, iar juriul din care a facut parte si actrita ieseanca Anamaria Marinca i-a acordat o Mentiune Speciala. Se vede simbata, 13 aprilie de la ora 17 in Dublin Pub. Intrarea este libera.

Conform organizatorilor, „Filmul este un portret nimicitor al societatii egiptene moderne. Blocul iakubian descrie vietile interconectate ale locuitorilor unui bloc de apartamente din Cairo. Situat in centrul capitalei egiptene, blocul de apartamente titular (care exista in realitate) serveste atat ca o metafora pentru Egiptul contemporan cat si ca locatie unificatoare, in care cele mai multe dintre personajele principale locuiesc sau lucreaza.

Blocul iakubian este un film controversat. In 2006, parlamentul egiptean a criticat lungmetrajul declarind ca filmul defaimeaza Egiptul prin portretizarea homosexualitatii, a terorismului si a coruptiei. Filmul este bazat pe romanul omonim (a carui traducere a aparut in 2008 la Polirom) scris de autorul Alaa Al Aswany, care a mai fost ecranizat si in 2007, sub forma unui serial TV.

Versiunea lui Marwan Hamed detine recordul pentru cea mai scumpa productie din istoria cinematografiei egiptene. Filmul a avut premiera internationala la Festivalul de Film de la Berlin in 2006 si a fost propunerea Egiptului la cea de-a 79-a editie a Premiilor Oscar pentru Cel mai bun Film Strain.

Blocul iakubian este debutul in lungmetraj al lui Marwan Hamed, acesta realizind ulterior alte doua filme de fictiune: Ibrahim Labyad (2009) si Tamantashar Yom (2011). Are in palmares patru premii, printre care un important Premiul al Publicului la Clermont-Ferrand pentru scurtmetrajul Lily (2001), dar si alte patru nominalizari la diverse festivaluri, precum Tribeca, Montreal World Film sau Zurich FF.

Blocul iakubian are 161 minute, nu a rulat in cinematografele din Romania si va fi subtitrat in limba engleza.

Resurse
Video: 

Blocul Iakubian [trailer]

Blocul Iakubian [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Mie, 10/04/2013 - 18:40
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif