eveniment
Data: 
14 Feb 2012 - 20:00
Loc: 
Club Brain (la mansarda)
stats
Adresa: 
Gandu nr. 6

Ashes and Snow: magie si arta

O instalatie fotografica, un film si un roman in 365 de scrisori, Ashes and Snow e un proiect al canadianului Gregory Colbert care a atras cei mai multi vizitatori pentru o expozitie a unui artist in viata (peste 10 milioane). Filmul - care dureaza 60 de minute -, aparut in 2005, mai degraba un poem narativ decat un documentar, va fi difuzat marti, 14 februarie, incepand cu ora 20:00, la mansarda Clubului Brain.

Incepand cu 1992, Gregory Colbert a facut peste 60 de expeditii in India, Egipt, Burma, Tonga, Sri Lanka, Namibia, Kenya, Antarctica, Insulele Azore si Borneo, din care a selectat o ora de pelicula de 35mm in care se succed lent imagini despre care nu ai putea banui ca se pot obtine altfel decat cu ajutorul efectelor speciale. Si totusi adevarul este ca niciuna dintre imagini nu a fost generata pe calculator sau colata prin diverse tehnici.

Indragostit de animale, Gregory Colbert creaza metafore vizuale in care oameni si animale traiesc intr-o comuniune magica: cadrele in care elefantii sau gheparzii par nu numai ca deloc deranjati, ci vrajiti de proximitatea oamenilor dau senzatia aceea ciudata de gol in stomac. Colbert isi propune sa realizeze un bestiar universal al secolului 21, si nu unul al unei anumite culturi: a intrat in contact cu peste 130 de specii de animale, ale caror narative au fost pana acum specifice unei regiuni sau unui trib. Filmul si cele doua scurte haiku-uri au rolul de a conecta omul modern cu animalele totemice care ne ating spiritul.

Expozitia contine mai mult de 50 de fotografii imense (3,5 X 2,5 metri) printate pe hartie japoneza, efectul sepia plasandu-le in atemporalitate. Colbert a conceput un muzeu itinerant in care-si expune fotografiile (The Nomadic Museum) care a fost inaugurat in Venetia, in 2002, apoi New York, Santa Monica, Tokyo, Mexic si Rio de Janeiro (2008). Titlul Ashes and Snow (Cenusa si zapada) se refera la componenta literara a expozitiei, o fictiune sub forma de roman (care poate fi comandat tiparit si ambalat manual in piele) in care un barbat trimite zilnic, timp de un an, cate o scrisoare sotiei sale.

Filmul a fost editat de laureatul cu Oscar Pietro Scalia si este narat de Laurence Fishburne (versiunea in engleza), Enrique Rocha (spaniola), Ken Watanabe (japoneza) si Jeanne Moreau (franceza). Coloana sonora include nume precum Michael Brook, David Darling, Heiner Goebbels, Lisa Gerrard, Lukas Foss, Nusrat Fateh Ali Khan, Johann Johannsson si Djivan Gasparyan.

Cu toata ca receptarea a fost, intr-o proportie covarsitoare, pozitiva, nu au lipsit si vocile critice. A fost invocata viziunea colonialista in care sunt prezentati in film subiectii non-occidentali, ca ar fi un exercitiu de narcisism care depaseste chiar si standardele deloc ridicate ale zilelor noastre sau ca idealizeaza relatia om-animal, care contrazice legea junglei a lui Darwin. Colbert a recunoscut ca de multe ori relatia cu animalele a fost cultivata, in unele cazuri chiar vreme de 2 ani.

In orice caz, daca vreti sa va impresionati de Valentine's partenerul 'pe partea spirituala', Ashes and Snow e un film cu efect garantat. Feather to fire, fire to blood, blood to bone, bone to marrow, marrow to ashes, ashes to snow...

Resurse
Video: 

Ashes and Snow - Feather to Fire

Ashes and Snow - Feather to Fire

Ashes and Snow - Flying Elephants (I)

Ashes and Snow - Flying Elephants (I)

Ashes and Snow - Flying Elephants (II)

Ashes and Snow - Flying Elephants (II)
Articol scris de George Plesu | Lun, 13/02/2012 - 02:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george