eveniment
Data: 
25 Mar 2015 - 18:00
27 Mar 2015 - 17:30
28 Mar 2015 - 16:00
7 Apr 2015 - 14:00
8 Apr 2015 - 10:00
9 Apr 2015 - 14:00
10 Apr 2015 - 10:00
Loc: 
Institutul Francez
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 26

Aliyah DaDa

Ca insemnat centru al comunitatii evreiesti din Romania, Iasiul este teatrul unor importante evenimente prezentate pe larg in filmul documentar Aliyah DaDa, regizat de Oana Giurgiu, ce va fi proiectat Miercuri, 25 martie, de la ora 18.00, la Casa de Cultura Mihai Ursachi din Parcul Copou. Aliyah DaDa va mai fi proiectat si vineri, 27 martie, de la ora 17.30 la Teatrul Fix in cadrul “Astra Film on Tour”, urmand ca in perioada 6 – 10 aprilie sa fie proiectat la Institutul Francez, sala Galeria Benjamin Fondane. UPDATE: Filmul va mai rula la Iasi intre 6 - 10 aprilie, in cadrul programului Scoala Altfel - Astra Film Junior on Tour la Institutul Francez din Iasi, conform programului disponibil AICI.

Proiectia de la Casa "Mihai Ursachi" va avea loc in avanpremiera programului „Astra Film on Tour”. Maidan, Waiting for August sau Art War, documentare premiate in 2014 la Astra Film Festival sunt proiectate in premiera la Teatrul Fix in fiecare zi din 26 si pana in 28 martie 2015 de la ora 17:00. Programul complet al proiectiilor poate fi accesat AICI.

Aliyah DaDa este o incursiune personala, bine documentata, a regizoarei Oana Giurgiu in istoria evreilor din Romania, in relatia cand absurda, cand paradoxala dintre romani si evrei, ca un tablou suprarealist care se construieste vizual printr-o serie de colaje, imbinand contextul istoric cu amintiri si istorii individuale. Povestea este decupata vizual in stil dadaist, intr-un tribut adus initiatorilor curentului, Tristan Tzara si Marcel Iancu, doi evrei cu radacini in Romania.

In 1882, o comunitate mica din Moinesti pleca spre Tara Sfanta, pentru a intemeia una din primele colonii evreiesti din Palestina. De atunci si pana azi, drumul evreilor catre Israel se impleteste cu istoria Romaniei moderne, intr-o relatie de iubire si ura ale carei consecinte nu le vom putea cuantifica vreodata. Filmul abordeaza subiecte delicate, cum ar fi apropierea Romaniei de Germania nazista, persecutia evreilor, Pogromul de la Iasi, implicarea lor in constructia Partidului Comunist sau intelegerile economice secrete din perioada comunista dintre Romania si Israel.

Aliyah DaDa a avut premiera mondiala in toamna lui 2014, la Festivalul International de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critica si de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informeaza, expune, rememoreaza. Si acesta e meritul ei exemplar. In doua ore si crude si plastice, si dure si umane, si cu fruntea incruntata si cu un zambet in coltul gurii, avem intreaga istorie a unei relatii complicate”, noteaza LiterNet.ro, explicand ca filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merita vazut, ci trebuie vazut. E un film care ne intereseaza pe toti”.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producator Libra Film, director executiv al Festivalului International de Film Transilvania. Montajul filmului este semnat de Letitia Stefanescu, iar imaginea de Mihai Tanase.

***

Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat in cadrul programului ARCHIDOC. Proiectiile de la Iasi sunt organizate cu sprijinul Casei de Cultura Mihai Ursachi, Astra Film Festival, Institutul Francez, Asociatia Studentilor Jurnalisti si  Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Resurse
Video: 

Aliyah DaDa [trailer]

Aliyah DaDa [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 22/03/2015 - 02:54
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa