eveniment
Data: 
14 Nov 2013 - 17:30
Loc: 
Sala H1 (UAIC, Corp H – in spatele covrigariei Petru, de la Universitate)
stats
Adresa: 
Bd. Carol

Afacerea Tanase se discuta la Iasi

In plin scandal legat de soarta salilor de cinema detinute de RADEF (institutie prezenta la Iasi prin Cinema Victoria si Cinema Republica), un documentar romanesc lansat timid in citeva sali de la Bucuresti acum citeva saptamini dar scos rapid din program, Afacerea Tanase (Ionut Teianu, 2013) ajunge si la Iasi in cadrul unei proiectii speciale organizate de IICCMER in Corpul H (sala H1) al Universitatii „Al.I. Cuza”. Se vede joi, 14 noiembrie, de la ora 17:30. Intrarea este libera, insa locurile sint extrem de limitate, asa ca ar fi bine sa mergeti din timp daca vreti sa vedeti filmul, comfortabil. Dupa proiectie, vor conduce o dezbatere Liviu Tofan, scenaristul filmului, Petronel Zahariuc, decanul Facultatii de Istorie Iasi si Lucian Leustean, conf. univ. dr. la aceeasi facultate.

Sinopsis: „Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numita de presa franceza Afacerea Tanase (Paris, 1982). Personajele principale – disidentii Virgil Tanase si Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participa la reconstituire prin marturii actuale sau din epoca, sustinuti de relatarile unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformatii. Intriga politica din fundalul afacerii este ilustrata de conflictul dintre presedintii Francois Mitterrand si Nicolae Ceausescu.” (sursa)

Documentarul este regizat de Ionut Teianu, cunoscut mai degraba pentru scenariul pe care l-a scris pentru lungmetrajul regizat de Tudor Giurgiu, Despre oameni si melci. Anterioarele experiente din spatele camerei se leaga de o prima incercare a Tatianei Niculescu-Bran de a face cunoscut cazul de la Tanacu, in 2006, cind a co-regizat impreuna cu Ionut Teianu documentarul For God’s Sake. Insa cariera cineastului roman stabilit la Paris de ceva ani a inceput imediat dupa Revolutie, cind a realizat un foarte apreciat documentar de scoala, Zile albe (1990).

Intr-unul dintre putinele interviuri acordate dupa lansarea filmului Afacerea Tanase, leapsa pe murite, Ionut Teianu a declarat pentru cinesseur ca „Documentarea a fost facuta in cea mai mare parte de Liviu Tofan, fost jurnalist la Europa libera. Liviu a abordat evenimentele la radio inca din 1982, in timpul desfasurarii „afacerii”. A reinceput sa lucreze pe aceasta tema din 2009. Lucrul meu la film s-a intins pe o perioada de doi ani. Principala dificultate a fost gasirea unui fir principal in inventarul de evenimente gasite in timpul anchetei. O poveste in care elementele sa se imbine intr-o dramaturgie coerenta. Americanii spun: find the Story in a true story”.

Virgil Tanase, personajul eponim al celui mai recent documentar semnat de Ionut Teianu, a fost cunoscut atit ca scriitor de fictiune (a publicat nu mai putin de 10 romane, cele mai multe scrise direct in franceza si editate de Gallimard, Flammarion sau Hachette), cit si ca traducator din rusa, spaniola, italiana, engleza, in romana sau franceza si din franceza in romana. Totodata, a activat si ca regizor de teatru in Franta si Romania, dar si ca jurnalist pentru Europa Libera si multe alte redactii din tara adoptiva. Dupa 1989, a detinut postul de director al ICR Paris.

Documentarul Afacerea Tanase este produs de Libra Film (casa de film a lui Tudor Giurgiu) si a fost lansat in cinema-uri pe 25 octombrie 2013. N-a rulat decit in Bucuresti si nu a reusit sa vinda nici macar 1000 de bilete. Asta fiind situatia, aparitia unui lant de cinema-uri art house in RO (solutie propusa de majoritatea cineastilor romani intr-o scrisoare publica adresata premierului Ponta) devine un imperativ pentru orice decident politic si cultural, fie el dimbovitean sau bahluian.

Resurse
Video: 

Afacerea Tanase [trailer]

Afacerea Tanase [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 09/11/2013 - 13:04
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif