articol
stats

2 Day Film School la TIFF

Pe 2 si 3 iunie a avut loc la Cluj, in cadrul TIFF, 2 Day Film School cu Dov Simens - considerat trainerul de film numarul unu al Americii. Desi la inceputul carierei sale Dov a realizat doua filme premiate la Cannes, numele sau se leaga astazi de acest workshop care este in sine o afacere si prezinta filmul in aceaasi maniera. “I’m an artist. I make art movies…Come on, get a job, be a dentist, stay away of my daughter.” Asta e o gluma pe care-am tot auzit-o la curs, la care am ras, pentru ca Dov o spune intr-un mod simpatic, insa am gustat-o pe jumatate amintindu-mi pe moment de documentarul ala superb Andrei Tarkovski: A Poet in the Cinema. 

Adevarul este totusi ca nu prea-ti permiti sa fii romantic sau filosof cu filmul fiindca timpul trece si daca n-ai buget n-ai opera, si daca nu-i opera nu-i artistul. 2 Day Film School isi propune sa acopere toata aspectele surprinse in 4 ani de studii de film (treaba ambitioasa, insa mult prea aproximativa), dar se axeaza in principal pe strategiile de management financiar care pot asigura unui producator de film garantia profitului.

Workshopul isi merita banii pentru ca te aduce cu picioarele pe pamant daca vrei sa faci film si sa traiesti bine din asta. La Hollywood se jongleaza cu sume foarte mari. In Romania insa, cu 20-50 de mii de dolari, tact in organizare, un script bun si un simt antreprenorial pe masura poti sa iti incepi cariera cu un un lungmetraj filmat intr-o singura locatie pe care, daca mai dispui si de talent, ai sanse sa-l vinzi. Sfatul lui Dov pentru cursanti este sa nu se incurce cu scurtmetraje (daca au peste 16 ani) pentru ca pot consuma la fel de multi bani, energie si nimeni nu e interesat de ele, bine, in afara de festivalurile de profil.

Cele doua zile au fost saturate de informatii si cifre pentru etapele de pre-productie, productie, post-productie: surse de finantare, scrierea unui scenariu, inchirierea si asigurarea echipamentelor, castingul, organizarea zilelor de filmare, indicatii de regie, editare si in fine, distributie. Un om poate asculta pe zi aproximativ 5 ore; in cele 2 zile de curs trebuie sa-ti depasesti putin limitele si sa fii ochi si urechi de la 9 pana la 6 seara cu o pauza de pranz de-o ora. Dov simte pulsul participantilor, uneori e foarte serios, alte ori ridica tonul ca sa trezeasca ambitia in noi si, din cand in cand, mai scoate cate-o glumita, cate-o ironie/ autoironie care te face sa razi si da un refreash atentiei. Umorul sau spune multe despre orientarea lui capitalista. De exemplu, un reprezentant al presei l-a intrebat” Why did you choose Romania”/ “ Why?! I’ve been paid” cand ar fi putut sa bage un text din ala politically correct despre frumusetea patriei si autenticitatea oamenilor de aici.

Daca ati auzit ca Avatar a fost produs la peste 200 de milioane de dolari, ati scos stupefiati un “WOOAW” si v-ati gandit “pai la banii astia, trebuie sa vad filmul, s-a investit, nu gluma” obisnuiti-va cu ideea ca cifrele astea fac parte de fapt dintr-o schema publicitara si sunt cu mult umflate fata de costurile reale. Dov Siemens estima in timpul cursului un buget de aproximativ 5 milioane de dolari pentru Avatar, asta ca informatie din culisele succeselor Box Office.

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF-ului a contrazis puternic pozitia lui Dov Simens: "Am citit stupefiat interviul sau. A aplica o grila de business american filmelor romanesti, in ideea ca trebuie sa facem bani din ele mi se pare complet gresit". Ii inteleg argumentul si pe jumatate ii dau dreptate, nu pot spune insa ca Dov nu era cat de cat informat cu privire la peisajul productiei de film din Romania. Atunci cand existau neconcordante, Ciprian Alexandrescu - presedinte al Asociatiei Romane de Film Independent, prezent si el ca participant a venit cu rectificari. Dov Simens considera ca trebuie sa invatam sa ne promovam filmele, sa dobandim o etica a muncii, sa abordam subiecte mai optimiste si preconizeaza ca peste trei ani situatia pentru producatorii de film autohtoni va fi mult mai incurajatoare.

La final am primit si diplome, sunt oficial producator independent de film alaturi de Quentin Tarantino, Will Smith si Guy Ritchie care au frecventat si ei cursul lui Dov Simens fiind adesea asociati cu acesta. Acum sa film seriosi, e draguta hartia si semnatura lui Dov, dar nu inseamna ca esti ce scrie-acolo. Cu ce-am ramas eu de fapt din curs: “Shut up, move your fingers and write that script!

Articol scris de Marina-Evelina Cracana | Mie, 06/06/2012 - 15:02
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului marina.evelina