eveniment
Data: 
10 May 2017 - 17:30
12 May 2017 - 17:30
13 May 2017 - 14:30
Loc: 
Ateneul Tatarasi
stats
Adresa: 
Piata Chirila

10 mai: Ziua Regalitatii si prima zi de SFR

Festivalul Serile Filmului Romanesc da drumul proiectiilor intr-o zi regala, pe data de 10 mai, iar pentru a marca ziua si insemnatatea acesteia, la Ateneul din Iasi vor fi proiectate filme regale, cu sustinerea si acordul Casei Regale a Romaniei. Filmele documentare prezinta aspecte din viata Casei Regale a Romaniei si sunt produse de Televiziunea Romana. Proiectiile sunt posibile cu sprijinul si prin parteneriatul cu Televiziunea Romana din acest an. Filmele despre Casa Regala a Romaniei continua si in urmatoarele zile ale festivalului, in zilele de 10, 12 si respectiv 13 mai.

Filmele vor putea fi vizionate dupa urmatorul program:

MIERCURI, 10 mai

16.30 - „In numele Tatalui” de Lidia Voicu si Bogdan Serban-Iancu

17.30 - „Automobilul - o Pasiune Regala” de Bogdan Serban-Iancu

VINERI, 12 mai

17.30 - „Monarhia Salveaza Romania” de Sorin Iliesiu

SAMBATA, 13 mai

14.30 - „Regele Mihai I al Romaniei” de Camelia Csiki


In numele Tatalui (2015, r. Bogdan Serban-Iancu, 51 de minute)

In numele Tatalui este povestea unei femei nobile care a crezut in Tara sa. Intr-un sfert de secol, Margareta, fiica Regelui Mihai, a luptat pentru sanatatea copiilor, impotriva singuratatii batranilor, a incurajat si a sprijinit cultura si a invins mentalitati bolnave de comunism. Si-a castigat nobletea prin lupta, iar astazi este Principesa Romaniei – asa descrie filmul realizatorul Bogdan Serban-Iancu.

Actiunea documentarului incepe in 18 ianuarie 1990, data ce a trecut aproape neobservata in calendarul noii Romanii. In acea zi se inchidea, aproape pe nestiute, un cerc deschis in ianuarie 1948, odata cu plecarea Regelui din tara, dupa abdicarea impusa. In 1990, cand a venit in Romania, ideea Principesei era sa-i ajute, asa cum poate, pe romani. Au fost ani dificili, in care lupta cea mai grea a fost sa schimbe mentalitati, relatiile dintre oameni, distruse de cei 50 de ani de comunism. Asa s-a nascut ideea infiintarii fundatiei care ii poarta numele si promoveaza idealurile carora Principesa le ramane credincioasa.

Nimic nu avea sa o pregateasca pe Principesa Margareta pentru ce va urma. Nici macar instruirea primita de la tatal sau, Regele Mihai, nu o va feri de haosul, degringolada si reaua credinta din tara. In plus, numele nu o ajuta. Dimpotriva. Facea parte dintr-o lume pe care romanii nu o mai intelegeau si de care le era teama.

Au trecut 25 de ani de la momentul in care soarta a decis ca exilul s-a incheiat, iar fiica regelui a aratat ca „acasa” inseamna doar Romania. Principesa Margareta si-a castigat dreptul de a reprezenta Romania. A dus o lupta indarjita pentru a dovedi ca, fiica tatalui sau fiind, nu are doar prin nastere ocazia de a purta stindardul regalitatii, ci si prin merit. Legamantul pe viata al Regelui Mihai cu tara este dus mai departe. Anonima, dar indarjita femeie care a invins un sistem ostil in anii ‘90, doar pentru a face bine, este astazi Principesa a Romaniei. 

 

Automobilul – O pasiune regala (2010, r. Bogdan Serban-Iancu, 22 de minute)

Reportajul  Automobilul – o pasiune regala prezinta pasiunea de o viata a Majestatii Sale Regele Mihai pentru automobilele militare cunoscute sub numele generic de Jeep-uri. Colectia Regelui Mihai este una dintre cele mai valoroase din lume, toate masinile fiind in totalitate reconditionate chiar de catre rege.

Regele Mihai este un colectionar de masini de razboi, celebru in intreaga lume. Pasiunea Sa pentru automobile a inceput in 1941, cind un prieten i-a facut cadou un Jeep adus de pe frontal rusesc. Intre timp, Majestatea Sa a adunat o colectie de astfel de masini (sase in stare functionala si alte citeva in lucru), pe care le reconditioneaza in totalitate cu propriile miini. De-a lungul vremii, si regina i-a dat o mina de ajutor la reparatii. Pretioasa colectie se afla in Elvetia, tara „adoptiva” a Familiei Regale.

Reportajul Automobilul – o pasiune regala este descris pe site-ul Familiei Regale astfel: „pelicula pune in evidenta tineretea, dinamismul si extraordinara capacitate de adaptare la timpurile moderne ale Majestatii Sale”. Realizat in anul 2010, cand Regele Mihai implinea 89 de ani, „Automobilul, o pasiune regala”  are toate ingredientele pentru a ramane, poate, filmul preferat al tinerei generatii de romani despre Rege.

 

Monarhia salveaza Romania (1992, r. Sorin Iliesiu, 34 de minute)

Filmul documentar al lui Sorin Iliesiu Monarhia salveaza Romania! este compus din trei parti: (1) prezentarea pe intelesul tuturor, a istoriei si a rolului monarhiei in Romania (comentariul istoric: Academician Dinu C. Giurescu – in lectura autorului); (2) reportajul poetic al vizitei M.S. Regele Mihai in Romania in 25-27 aprilie 1992, de Sfintele Pasti; (3) semnificatia monarhiei pentru poporul roman in timpul comunismului si dupa caderea acestuia (comentariul-eseu: Gabriel Liiceanu – in lectura autorului).

 

Mihai I al Romaniei (2011, r. Camelia Csiki, 50 de minute)

Filmul din 2011, Mihai I al Romaniei,  al realizatoarei emisiunii Ora Regelui, de la TVR,  Camelia Csiki, a fost singurul documentar din Romania difuzat chiar la aniversarea varstei de 90 de ani a Majestatii Sale. Documentarul Mihai I al Romaniei incearca rescrierea celor mai importante momente din istoria romanilor, creionate in jurul vietii Regelui Mihai. Filmul a aparut in perioada in care anumiti politicieni incercau sa impiedice venirea Majestatii Sale in Parlament, unde a sustinut istoricul discurs.

Totodata „filmul lamureste problema abdicarii Regelui Mihai, dar si a actului de la 23 august. Este un film biografic, un documentar greu, cu multe marturii istorice, nu cu o biografie romantata, cu multe dovezi, cu multe imagini de arhiva unicat - un film pe care v-il recomand”, declara Camelia Csiki. Spectatorii vor putea urmari un film biografic, care contine multe imagini inedite, vechi, ce ilustreaza modul in care a trait Majestatea Sa in exil. Documentarul isi propune sa explice ce au insemnat cei 90 de ani pentru Romania si Regele Mihai I. 

Principalii povestitori ai acestor evenimente sunt: chiar Majestatea Sa Regele Mihai, sustinut de istoricii Serban Nicolae Tanasoca, Dorin Dobrincu, Georgeta Filitti, dar si Alteta Sa Regala Principesa Margareta. Camelia Csiki, realizatoarea filmului, a castigat premiul pentru documentar istoric cu Mihai I al Romaniei la Gala APTR in 2012, distinctia fiind cea de-a treia obtinuta de jurnalista TVR. Filmul a fost transpuns pe DVD si difuzat  in librarii de TVR Media, in acelasi an.

Mai multe detalii despre program si rezervari: www.festivalsfr.ro

Articol scris de Ligia Prodan | Mie, 10/05/2017 - 12:30
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan