eveniment
Data: 
7 Jun 2019 - 17:00
8 Jun 2019 - 15:00
Loc: 
Sala „Benjamin Fondane” de la Institutul Cultural Francez din Iași, Galeria Victoria
stats

Yann Toma la Iaşi în cadrul Sezonului România-Franţa

Institutul Cultural Francez din Iaşi şi Asociaţia „Les Amis de Ouest-Lumière” invită publicul ieșean, vineri, 7 iunie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Benjamin Fondane”, la o întâlnire cu artistul şi cercetătorul francez, Yann Toma, şi criticul de artă ieşean, Cristian Nae. Evenimentul va fi urmat sâmbătă, 8 iunie 2019, de realizarea unor scheme holistice în Galeria Victoria, în intervalul orar 15:00-19:00

Yann Toma vine la Iași pentru un altfel de dialog „Ascultând secretele lumii”, în cadrul sezonului România-Franța. Dialogul va preceda o seară de transmisii luminoase în Codul Morse, care fac parte dintr-un proiect mai amplu al artistului Yann Toma, în cadrul Sezonului România-Franţa.

În acest al treilea episod al operei Transmission Romania, pe care Yann Toma o realizează în mai multe oraşe din România (Bucureşti-Cluj-Iaşi-Timişoara), artistul îşi continuă parcursul, care reconectează, printre altele, lumea vegetală cu spaţiul urban. Proiectul artistic al lui Yann Toma, în colaborare cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi cu Uniunea Artiştilor Plastici din Iaşi, se înscrie în seria practicilor colaborative şi participative întâlnite adesea în creaţia artistică recentă. Pe baza unei hermeneutici care ia drept punct de plecare lumea vegetală, dar şi istoria comunităţilor pe care le traversează, demersul artistic scoate la iveală dimensiuni istorice ascunse, pe care le sintetizează simbolic printr-o plimbare de tip ritual prin centrul oraşului, prin transmisii în Codul Morse (Institutul Francez din Iaşi) şi prin realizarea unor scheme holistice în Galeria Victoria.

Expoziţia atrage atenţia asupra conştiinţei ecologice planetare şi asupra unei critici a conceptului alternativ de capitalocen. Acţiunea se înscrie în cadrul esteticii relaţionale elaborate în anii ’90 de Nicolas Bourriaud şi pune sub semnul întrebării individul prin noi reţele „analogice” de comunicare sociale în epoca Internetului. Locurile pentru transmisiile în Codul Morse sunt Institutul Francez din Iaşi, Galeria Victoria şi atelierele Uniunii Artiştilor Plastici din Iaşi (strada Lăpuşneanu).

Yann Toma este artist-cercetător, președintele Companiei Ouest-Lumière și observator artist la ONU, unde se găsește în calitate de artist antreprenorial. Este profesor universitar de artă și știința artei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, unde conduce, în cadrul Institutului ACTE, echipa de cercetare Art & Flux. Este membru al Institutului de Studii Avansate în Științe și Tehnologie (Ministerul Cercetării).

Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 04/06/2019 - 18:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa