eveniment
Data: 
11 Feb 2022 - 18:00 - 6 Mar 2022 - 18:00
Loc: 
ArtEast Gallery
stats
Adresa: 
Păcurari 108

Vernisajul expoziției „Scene de vânătoare”

ArtEast Gallery vă invită vineri, 11 februarie, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției „Scene de vânătoare”, semnată de artista clujeană Ioana Olăhuț și curatoriată de Lucian Dan Teodoreanu Expoziția va putea fi vizitată în perioada 11 februarie - 6 martie 2022 la sediul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.

Ioana Olăhuț este una dintre cele mai importante artiste contemporane, implicată activ în fenomenul artistic național și internațional pe care-l cunoaștem sub numele de „Școala de la Cluj”. Este conferențiar universitar și, totodată, Directoare a Departamentului de Pictură din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, precum și autoare a platformei digitale dedicată artei contemporane Hassium.ro. A avut numeroase expoziții personale și de grup atât în țară, în Cluj, București sau Alba-Iulia, cât și în străinătate, în orașe precum Budapesta, Roma, New York, Birmingham, Wroclaw etc.

Arta autoarei pendulează între pictură, scenografie și instalație, provocând  conviețuirea intimă a unor elemente provenite din lumi aparent diametral opuse, care  creează prin asociere noi spații conceptuale, emoționale și estetice. Relevante pentru dimensiunea contemporană a conceptului de metamorfoză, lucrările sale sunt reflecții vizuale asupra graniței fragile dintre natural și artificial, asupra metamorfozelor și riturilor de trecere, indiferent că acestea sunt de natură biologică, psihologică sau socială, asupra experienţelor care încremenesc ori accelerează dezvoltarea, dezvăluind o lume a muchiilor existenţiale.

Dintre expozițiile sale, amintim: „Magda / Olăhuț. Un artist și o artistă fac pâine”, Hangar F, Alba-Iulia (2021); „Spotlighting Cluj / Riflessi  e rappresentazioni artistiche”, Il Mitreo-Arte Contemporanea, Roma (2021); „Hassium.ro / Art Market Budapest”, Budapesta (2020); „MAELSTROM”, Halucinarium Gallery, București (2019); „Stories of Conflict and Desire”, Centrul Cultural Palatele Mogoșoaia București (2019); „One Woman Show/ Take Your Pills”, Muzeul Farmaciei Cluj-Napoca (2017); „CON-FRONT EAST”,  Gallery RIVAA, New York (2017); „The School of Cluj/ Painting & Graphic Arts”, Neon Gallery, Wroclaw (2017); „Fear/Pain/Hunger”, The National Museum of Art, Cluj-Napoca (2016) și numeroase altele.

Seria de lucrări cu care Ioana Olăhuț vine la Iași, special concepută pentru această expoziție, este inspirată de una dintre marile povești de dragoste ale Evului Mediu și de legendele din jurul nobilei Inês de Castro, care au generat de-a lungul secolelor creații originale în muzică, literatură, teatru, dans sau cinematografie.

„Lucrările Ioanei Olăhuț sunt, mai mult decât orice, senzoriale. Te ating, povestea lor te cuprinde încă înainte de a se activa orice mecanism intelectual, iar lumea creată de artistă te învăluie fără a-ți mai lăsa timp să simți trecerea «granițelor» stabilite de tușe. Și fac asta păstrându-și întru totul forța limbajului contemporan, novator, creând atmosferă și emoție. Istoria lui Inês de Castro, femeia din secolul al XIV-lea care și-a plătit dragostea cu viața și care abia după moarte și-a primit cuvenita coroană de regină, se așază în tiparele lumii de azi, fiind redată printr-o cromatică unitară, a cărei sobrietate nu afectează defel spectaculozitatea, adică în modul extrem de personal, ușor recognoscibil, al artistei din Cluj. Vânătoarea devine subiectul expoziției, ales foarte inspirat de artistă atât ca simbol al nașterii marii iubiri dintre Pedro al Portugaliei și Inês (prințul s-a îndrăgostit de ea la o partidă de vânătoare), cât și ca simbol al morții (Inês a fost asasinată în timp ce Pedro era la vânătoare). Însă, dincolo de subiect, dragostea și moartea sau, mai bine spus, dragostea sub semnul morții este tema mare, profundă, a lucrărilor Ioanei Olăhuț. Și nici nu mai contează dacă picturile te poartă înapoi în timp, către realități și mituri ale unui Ev Mediu mereu fascinant, sau dacă, dimpotrivă, legendele acelei vremi aproape fantaste sunt aduse în prezent, pentru a fi traduse în limba culorilor. Ce e important, după o astfel de întâlnire cu arta, e ce facem cu emoțiile noastre, cum îi dăm șanse acestei minunate excursii vizuale să se transforme în sensuri depline. O expoziție puternică, o poveste mare în care, chiar și la atâtea veacuri de la scrierea ei în istorie, cu siguranță fiecare dintre noi, în feluri proprii, avem posibilitatea de a ne regăsi.” (Lucian Dan Teodorovici)

„Când lucrez pornind de un text narativ, nu îmi propun niciodată o abordare ilustrativă, nu decupez scene pe care să le ilustrez, să le translatez în alt limbaj, în imagine picturală, mai degrabă mă imersez în atmosfera emoțională pe care o poveste mi-o creează și «pescuiesc» de acolo imagini care nu caută neapărat o conexiune directă cu textul în sine. Și de cele mai multe ori le pliez pe modul meu de a gândi, de a vedea lucrurile. Pe de altă parte, îmi place potențialul expresiv al unor detalii care pot părea neimportante în poveste. Dar în lucrările mele fiecare element preluat, oricât de insignifiant, este îmbibat de povestea în sine, de ideea fundamentală a poveștii, prin urmare o poate transmite privitorului chiar dacă acestuia îi este necunoscută narațiunea inițială. Pentru mine povestea lui Inês de Castro e despre granițele infim de fragile și fluctuante dintre viață și moarte, dintre bine și rău, dintre frumos și urât. Și despre ușurința inconștientă cu care glisăm de o parte și alta a lor.” (Ioana Olăhuț)

ArtEast Gallery a apărut în anul 2021, pornind de la ideea că în Iași există artiști contemporani grozavi, care nu sunt îndeajuns de cunoscuți la nivel național, după cum există în țară artiști contemporani la fel de grozavi, pe care ieșenii nu-i cunosc îndeajuns de bine. Așadar, misiunea galeriei este aceea de a încuraja, susține, promova și ajuta publicul larg să descopere arta vie și de a transforma artele vizuale într-un prilej comun de bucurie al tuturor iubitorilor de cultură.

Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 10/02/2022 - 22:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa