articol
stats

Underton

Un cadru al investigarii experientelor artistice contemporane a fost proiectul Underton, deschis publicului in perioada 6-9 noiembrie 2011 la Phoenix Coffee, un proiect artistic coordonat de: Sid Walters, Tudor Patrascu, Ani Tiganasu. Underton, o tendinta criptica, un sunet aproape imperceptibil, un orologiu care bate in surdina, un suierat subteran.

"Subtonul, care in muzica inseamna un ton suplimentar mai jos decat cel fundamental, propune, ca transpunere intr-un experiment vizual, o cercetare a posibilitatilor de exploatare ale unui capital spatial labirintic si o convertire a cotidianeitatii obiectului printr-o reconciliere intre artificial si organic, intre functional si ludicul inutilitatii, intre infinitul matematicilor si tragicomicul marjei de eroare existentiale." (Laura Partin)

Proiectul a abordat o diversitate de reprezentari si practici artistice, dar genul care a avut o destinatie precisa a fost instalatia, menita sa transforme perceptia spatiului, succedata de grafica, pictura si instalatie video, publicul fiind indrumat sa patrunda intr-o hruba, intr-o cosmogonie vulcanica, nevoit sa interactioneze cu obiecte si cu o serie de situatii date, intr-o succesiune de schimbari semnificative.

Printre artistii participanti s-au numarat si: Mihai Apostu, David Arcan, Radu Mihai Atomei, Gabriel Caloian,  Radu Carnariu,  Iulian Ciornei, Andrei Dumitriu,  Dan Grecu,  Lucian Lupu, Paul Nedelcu, Laura Partin, Gabriela Stoica, Ruxandra Raileanu, Cristina Vieriu, Andrei Niculai,  Ovidiu Sbancu.

In cadrul proiectului au mai avut loc activitati precum proiectie de filmWilly Wonka & the Chocolate Factory (United States 1971), Interviews - Performance Saga, Valie Export, The Short Films of David Lynch, Finisterrae (Spain 2010), si un concert avand-ul ca protagonist pe Sid Walters din Portland, Oregon.

Fiind un proiect interactiv, publicul a fost conditionat de atmosfera creata, stabilindu-se un raport de dependenta intre acesta si lucrari, indus intr-o zona de cercetare ce trateaza imaginea vizuala ca un punct de interes al producerii semnificatiei intr-un context cultural-artistic.

 

*Guest writer pentru acest articol este Gabriela Stoica, masterand al Facultatii de Arte Vizuale si Design din cadrul UAGE

Resurse
Video: 

Sid Walters @ UNDERton

Sid Walters @ UNDERton
Articol scris de Guest writer | Dum, 13/11/2011 - 15:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter