eveniment
Data: 
14 Jun 2022 - 18:00 - 12 Jul 2022 - 18:00
Loc: 
Borderline Art Space
stats
Adresa: 
Belvedere nr. 18

Tudor Pătrașcu - Detalii comune | O expoziție în schimbare

Borderline Art Space găzduiește în perioada 14 iunie – 12 iulie 2022 expoziția artistului ieșean Tudor Pătrașcu. Intitulată Detalii comune | O expoziție în schimbare, aceasta se deschide marți, 14 iunie, de la ora 18:00, forma ei urmând a fi modificată de artist pe parcursul celor 29 de zile.

Argument:       

Detalii comune I O expoziție în schimbare pune în discuție experiența ultimilor ani, reiterând o preocupare constantă în practica artistică a autorului asupra utilizării desenului ca instrument de reflecție în relație cu arhiva digitală personală. Începând cu perioada lockdown-ului, impulsul selectării și stocării unor conținuturi mediatice privind evenimente cu impact local sau global, precum și documentarea constantă în diverse medii și formate a unor aspecte ale vieții cotidiene, s-au suprapus necesității de racordare la noua realitate determinată de efectele pandemiei COVID-19. 

Acest proces s-a cristalizat într-o cercetare artistică în desfășurare, orientată pe de o parte spre analiza imaginilor prin intermediul cărora discursul mediatic formează modele de percepție ale realității în contextul unor situații de criză globală, și pe de altă parte, asupra modului în care aceste conținuturi informaționale rezonează în dimensiunea existenței cotidiene. Informațiile acumulate formează un corpus arhivistic (care include selecții de imagini și texte prelevate din mediul on-line, fotografii vernaculare, note, schițe, înregistrări audio și video), urmărind din diferite perspective desfășurarea în timp a unor evenimente precum incendiile de vegetație din Australia, declanșarea pandemiei de Covid-19, protestele din Hong Kong, insurectia asupra Capitoliului Statelor Unite, uciderea lui George Floyd si răspândirea la scară globală a protestelor Black Lives Matter, retragerea trupelor S.U.A. din Afganistan sau invazia Rusiei în Ucraina. 

Expoziția se articulează conceptual în jurul principiilor unei strategii experimentale care implică un proces instalativ dinamic, extins pe întreaga durată a evenimentului. Spațiul galeriei este imaginat ca un sistem de ecrane pe care informația circulă, urmărind logica unor serii de lucrări a căror expunere temporară va modifica progresiv și permanent configurația inițială a instalației. Schimbările succesive de conținut din cadrul proiectului urmăresc să resemnifice experiența timpului expozițional și să materializeze simbolic procesul de arhivare.  

Utilizarea preponderentă a desenului ca proces cognitiv și mediu de producție, pune în discuție relația dintre această practică și conținutul digital al arhivei într-un eseu vizual despre incertitudinile existențiale colective, acutizate pe fondul pandemiei și, mai recent, de riscul unui război nuclear. Serii de lucrări pornind de la imagini și texte extrase din diverse publicații de știri online se intersectează cu desene după fotografii vernaculare reprezentând detalii din spațiul public și privat sau fragmente de pagini scanate din caietele de schițe. Parcursul informației, de la pixelii ecranului la particulele de grafit fixate pe diferite tipuri de suport, a traversat spații de reflecție în care imaginile au fost relaționate, interpretate și integrate în materializarea unei noi arhive. 

Tudor Pătrașcu (n. 1979) este un artist vizual care trăiește și lucrează în Iași. Între 2014 și 2021 a activat ca membru al duo-ului artistic Anticamera.  Proiectele sale artistice au făcut parte din expoziții precum: Colecția viitoare, Galeria apARTe Iaşi (2021) Venim de departe și ne aflăm foarte departe, Galeria White Cuib, Cluj-Napoca (2021); Jurnal de virus, Galeria White Cuib, Cluj-Napoca (2020); Show off 2, MATCA artspace, Cluj-Napoca (2019); Bienala Creația Tânără Europeană, Montrouge, Franța (2019); BOOKS + PAPERS II, Christine König Gallery, Viena (2019); Memoria ca Viziune, Centrul Cultural Clujean, Cluj-Napoca (2018); Work presentation by Artists in Residence 02/2018, în cadrul programului Artist-in-Residence KulturKontakt, Cancelaria Federală a Austriei, Viena (2018); Transcultural Emancipation, FLUC, Vienna (2018); Flag Down The Flag, Fundația Art Encounters, Timişoara (2018); VOID. Whiskey. Tango. Foxtrot, Galeria apARTe Iaşi (2017); MASSA CONFUSA / EVERY FRAGMENT IS A WHOLE, Galeria N. Tonitza, Galeria Theodor Pallady, Iași (2016); Trecutul continuu, N. Tonitza Gallery, Iași (2014).

 

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Parteneri media: Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Articol scris de Comunicat de presa | Vin, 10/06/2022 - 17:26
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa