eveniment
Data: 
11 Jun 2012 - 18:00
Loc: 
Sediul tranzit.ro
stats
Adresa: 
B-dul Primaverii nr. 2, in cladirea IASITEX, et. 7

tranzit.ro debuteaza cu un Fapt brut

Fondata de un colectiv de curatori si artisti din Romania (Matei Bejenaru, Livia Pancu, Lia Perjovschi, Attila Tordai-S, Raluca Voinea), Asociatia tranzit.ro urmareste incurajarea practicilor de arta contemporana dezvoltate in Romania in cadrul unor contexte locale socio-culturale diferite. tranzit.ro isi incepe activitatile in luna iunie 2012 in cele patru orase din Romania in care activeaza (Iasi, Cluj, Bucuresti si Sibiu). tranzit.ro/ Iasi prezinta pe 11-12 iunie primele evenimente din seria Fapt brut, curatoriate de Livia Pancu.

In primii doi ani de functionare, tranzit.ro va opera intr-un cadru conceptual comun, sub genericul "Fictiune, retorica si fapte”, program care va fi concretizat in proiecte realizate in functie de interesul curatorial al fiecarui coordonator din cele patru orase si de particularitatile locale, dar se va manifesta si in proiecte si cooperari mai ample.

Programul deschiderii de la Iasi:

11 iunie, ora 18:00 (in spatiul tranzit.ro din Iasi): conferinta curatorului canadian Jesse McKee, urmata de proiectia unei lucrari video recente a artistei Sophie Belair Clement din Montreal; 
12 iunie
- Propaganda Trips/ plimbari cu caracter de propaganda, in Iasi, pentru Anca Benera, Arnold Estefan, Cezar Lazarescu si Jesse McKee.

Incercand sa raspunda unei serii de intrebari in legatura cu practicile artistice si relatia acestora cu retorica politicii locale, curatorul canadian Jesse McKee va tine o prelegere publica bazata pe un studiu de caz petrecut in Vancouver la sfarsitul anilor ’60. Acesta se va concentra pe istoria unei institutii numite Intermedia si pe ulterioara ei diviziune generata de interese politice sau estetice. In urma acestei diviziuni, au fost formate doua institutii separate: Video In | Video Out si Western Front. Privind la istoria acestor spatii "vedem ambitii politice depasite reduse la o imagine a unui moment istoric. Viceversa, estetici jucause din cadrul unui anumit moment istoric devin politice in forma lor, dintr-o perspectiva contemporana” (Jesse McKee).

Prelegerea se va incheia cu proiectia unei lucrari video, realizate de catre Sophie Belair Clement (Montreal, Canada): Performance-uri narrative in timpul vizionarii versiunii mute a ISTORIA INTERMEDIA, Glenn Lewis / Robert Filliou (1973), caseta de ¾ inch transferata pe DVD de catre VIVO, 61 minute, 2011. Cu: Eric Metcalfe, Glenn Lewis, Paul Wong, Ed Varney si Vincent Trasov & Michael Morris. Naratiuni transcrise si animate pentru monitoare (2011). Lucrarea trateaza istoricizarea acelui moment asa cum este el perceput astazi de catre artistii implicati in acele activitati, la momentul respectiv.

Deschiderea tranzit.ro/ Iasi este si momentul initierii unei noi practici institutionalePropaganda Trips/ plimbari cu caracter de propaganda. Plimbarile vor functiona ca un serviciu oferit de catre tranzit.ro/ Iasi artistilor, curatorilor, activistilor, operatorilor sau muncitorilor culturali. Acest serviciu cu caracter intim incearca sa contracareze practicile conform carora intre o institutie de arta si un artist sau curator exista schimburi predefinite. In timpul plimbarilor caracterul de reciprocitate subinteleasa in cadrul  acestor colaborari (promisiunea unei colaborari viitoare) este anulat, facand loc unui alt tip de productii: imateriale, neregulate si neplanificate. Propaganda trips au fost initiate la Iasi de catre Matei Bejenaru, directorul Bienalei Periferic, ca modalitate de prezentare a contextului local  pentru diversii artisti invitati in cadrul bienalei (1997-2008). (via)

Matei Bejenaru s-a nascut in 1963 la Suceava, insa traieste si lucreaza la Iasi. Absolvent al Institutului Politehnic Iasi in 1988 si al Universitatii de Arte “George Enescu” Iasi, sectia Pictura in 1996. In anul 2006 a obtinut doctoratul in Estetica al Universitatii “Al.I. Cuza” din Iasi. Din 1999 preda fotografia si arta video la Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi. Este fondator si director artistic al Bienalei de Arta Contemporana Periferic din Iasi (intre 1997 si 2008). Este membru fondator al Asociatiei Vector din Iasi, fiind si presedintele institutiei in perioada (2001-2011). Intre 2003 si 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iasi. Tot in aceeasi perioada a initiat si manageriat proiectul de cultura sociala cARTier, realizat impreuna cu colegi din Asociatia Vector. Din 2010 dezvolta proiectul "Cantece pentru un viitor mai bun”, constand intr-o serie de performante corale care abordeaza perceptia asupra viitorului in diferite contexte sociale si culturale.

Livia Pancu s-a nascut in 1980 la Iasi, unde traieste si isi desfasoara activitatea. Este membra a asociatiei Vector din 2005 si directorul acesteia intre 2011 si 2012. In 2010 a absolvit masterul de studii curatoriale la Royal College of Art, Londra. Proiecte recent organizate: Eu muncesc. Eu produc. Eu controlez. - la Zona Gallery, Lodz (2011), Vector Association at Western Front in colaborare cu Jesse McKee la Western Front (2011), Critical Point – participarea Vector la Frieze Projects, London (2010), ULU - Contemporary Art, Iasi, Romania, parte a expozitiei Friends of the Divided Mind, Royal College of Art, London (2009) in colaborare cu Preeti Khaturia si Jesse McKee. In paralel coordoneaza participarea Asociatiei Vector la initiativa de a crea o "Retea Europeana pentru Producatorii de Arta Publica”, impreuna cu partenerii sai institutionali: BalticArtCenter (Visby), Consonni (Bilbao), Mossutstallningar (Stockholm), Situations (Bristol) si SKOR (Amsterdam).

Am selectat membrii tranzit.ro printr-un apel inchis de aplicatii, in urma trimiterii a noua invitatii unor reprezentanti ai domeniului cultural contemporan din Romania. Dupa primirea propunerilor, a fost nominalizat un grup auto-constituit de cinci persoane. tranzit.ro va deschide sedii nu numai in Bucuresti, dar si in Iasi si Cluj, aceasta abordare fiind una diferita fata de cea a celorlalte organizatii tranzit (care opereaza prin intermediul unui singur sediu in fiecare tara) si punand accentul pe descentralizare, cooperare si mobilitate”, a declarat Christine Boehler, membru al consiliului de conducere tranzit si director al programului Cultura al Fundatiei ERSTE.

Credem in necesitatea unei astfel de initiative in Romania, in contextul in care multi oameni talentati din domeniul artei contemporane sunt inca nevoiti sa isi paraseasca tara din cauza lipsei fondurilor si a oportunitatilor de angajare”, a adaugat Christine Boehler. (via)

tranzit.ro este o organizatie non-guvernamentala cu sediul in Romania, initiata si finantata de catre Fundatia ERSTE, cu misiunea de a identifica si problematiza contextul, atitudinile si metodele artei contemporane, in special in Romania si Europa de Est. tranzit.ro este cea de-a cincea membra a tranzit.org, o retea formata, pana acum, din patru organizatii non-profit independente din Austria, Cehia, Ungaria si Slovacia.

Articol scris de George Plesu | Dum, 10/06/2012 - 02:28
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george