- 4039
In perioada 1-30 noiembrie, Galeriile de Arta „Cupola” si „Nicolae Tonitza” din Iasi se bucura sa gazduiasca cea de-a doua editie a Trienalei Internationale de Arta Textila „Texpo Art”. Creativitatea, libertatea de conceptie, noutatea, surprinzatorul, cat si armonia in diversitate sunt putine dintre caracteristicile ce au facut din acest eveniment international, un adevarat festival de arta.
Reunind peste 80 de lucrari semnate de artisti din numeroase tari, precum Franta, Cehia, Finlanda, Japonia, Canada sau Romania, spectaculoasa expozitie se dovedeste a fi unul dintre cele mai adecvate exemple de autenticitate, devotament si, mai ales, de unificare prin arta. Pentru prima data, in mult timp, cuvintele „unitate in diversitate” au prins din nou viata, de aceasta data in cadrul unei expozitii de mare amploare, cum este cazul Texpo Art.
Marcate de o puternica originalitate, lucrari precum „Zile si nopti” a lui Diac Ioan, „Remains of moonlight” semnata de Noriko Narahira, „All is not lost” a lui Susan Tucket, artista din Marea Britanie sau „Copacul de la fereastra”, semnata de Mihai Moldovanu, au dus la stabilirea caracterului lor colectiv democratic, trasatura ce constituie ideea centrala a expozitiei. Atat lipsa de limitativitate si de ingradire a artistilor, cat si autonomia acestora in alegerea subiectelor, au facut posibile nasterea si existenta unui impresionant eveniment artistic, ce se defineste prin sesizarea si valorificarea fiecarei surse de creatie.
Astfel, competitia si teama de a fi subclasat intr-un „top al topurilor” se pierd in marea de inventivitate si permisivitate creativa propusa de Texpo Art, deducand faptul ca regula principala dupa care s-au ghidat participantii a fost „fara reguli”. Fiind mai mult decat multumitor, rezultatul acestui joc demonstreaza ca experimentele de atelier realizate de catre artistii expozanti nu au dus la pierderea privitorului printre multitudinea de idei si obiecte, ci, dimpotriva, l-au condus spre reflectarea asupra posibilitatii existentei unei lumi in care piesele ei diferite formeaza un puzzle perfect.
Lasand impresia unui dodecahedron, in care diverse fete alaturate se completeaza intr-o forma ideala, ireprosabila, expozitia de Arta Textila „Texpo Art” ne invita pana la sfarsitul lunii noiembrie sa ne integram in spiritul aceastei cladiri imaginare a artei, la a carei desavarsire a contribuit fiecare artist prin ideea sa unica.