- 2792
Expozitia deschisa in foaierul Teatrului National ofera publicului marturii emotionante ale unei istorii a scenei teatrale iesene care a fermecat generatii: costume, corespondenta, fotografii, afise de spectacol, caiete de sala, obiecte rare, recuperate in urma incendiului de la Teatru cel Mare de la Copou, planurile cladirii Teatrului National Iasi realizate ce arhitectii vienezi Fellner si Helmer, alaturi de multe alte exponate pe care iubitorul de teatru le poate descoperi cu aceasta ocazie. Vernisajul expozitiei Teatrul nostru. O istorie vizuala va avea loc joi, 28 ianuarie, la ora 18.30, inaintea spectacolului „Palaria florentina”, in foaier.
In 1816, Gheorghe Asachi juca la Iasi cea dintai piesa in limba romana, Mirtil si Hloe, pastorala intr-un act prelucrata dupa Gessner si Florian. In 1840 se infiinteaza Institutia Teatrului National sub directiunea triumviratului alcatuit din Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu. In 1876, la Iasi, Avram Goldfaden infiinteaza primul teatru profesionist evreiesc din lume. Iar cladirea Teatrului National din Iasi (care din 1956 primeste numele poetului si omului de teatru Vasile Alecsandri) este inaugurata in 1896.
2016 este un an aniversar pentru Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi, care sarbatoreste in acest an evenimente majore, cu o rezonanta profunda pentru cultura si spiritualitatea romaneasca:
200 de ani de la prima reprezentatie, la Iasi, a unei piese de teatru in limba romana,
175 de stagiuni,
140 de ani de la infiintarea primului teatru evreiesc din lume,
120 de ani de la inaugurarea cladirii.
Un an generos in evenimente culturale, menite sa sustina anvergura acestui proiect prin originalitatea, frecventa si diversitate lor, un an aniversar deschis (nu intamplator) cu expozitia Teatrul nostru. O istorie vizuala organizata de Teatrul National iesean cu sprijinul pretios al Muzeului National al Literaturii Romane Iasi si Muzeului Unirii din cadrul Complexului Muzeal Moldova.
Expozitia deschisa la Teatrul National „Vasile Alecsandri” are intrarea libera.