eveniment
Data: 
22 May 2019 - 19:00
Loc: 
Galeria Tonitza
stats
Adresa: 
Alexandru Lăpușneanu, nr. 7-9, Iași

Sweets & Horror (Interstiții urbane) - expoziție în cadrul FIE

Galeria Tonitza invită ieșenii la o nouă expoziție, semnată de artistul Ionuț-Florin Niga, ce va fi deschisă publicului în perioada 22-30 mai 2019. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri 22 mai, ora 19:00, iar curatorul este conf. univ. dr. Dan Acostioaei.

 

Forma de expresie predilectă a lui Ionuț Niga este desenul, atât în forma sa tradițională, cea a creionului pe hârtie, cât și în format digital sau chiar în variantă animată. Ionuț explorează un teritoriu conceptual larg, de la obsesiile pentru perfecțiunea corporală a culturistului modern până la teme religioase vechi de milenii fără a face distincții după criterii spirituale, ci regăsindu-se într-o mistică a căutării formei. Nevoirea, smerenia și opusul lor, luxul și orgoliul scrimează virtuos în câmpuri desenate cu fervență și reluate compulsiv, însă cu o distanță intelectuală capabilă să sesizeze și să recompună spectacolul burlesc al vieții.


Personajele-fetiș care populează acest imaginar divers funcționează ca avatare ale artistului ce își asumă identități multiple. Originale - ca în cazul ofițerului de poliție afroamerican Charles King Cooper și al skaterului care face slalom printre pericolele urbane - altele preluate din imageria media, cinematograful horror ori jocuri video clasice - Pennywise sau Super Mario - la care se adaugă personaje biblice, Adam & Eva, Sfântul Anton sau Iona, reintepretate flamboiat într-o cheie vizuală neobizantină cu inflexiuni paradoxal postmoderne.


Ionuț jonglează cu sensibilitatea tragică, sarcasmul negru și dulcegăria, turnând notele edulcorate pe un portativ macabru ca un păpușar care iși mânuiește tandru marionetele, dar nu se ferește să le tortureze sau să le execute dacă narațiunea o cere. Cezurile grotești, falsetto-urile de umor negru, alterațiile acide, dar și vibrato-urile melancolice completează o partitură deopotrivă amplă și bine închegată în limitele desenului.

Profesori coordonatori:
prof. univ. dr. Maria Urmă
conf. univ. dr. Bogdan Maximovici
lect. univ. dr. Ramona Biciușcă
lect. univ. dr. Adrian Stoleriu
asist. univ. drd. Andrei Timofte


Evenimentul face parte din seria de evenimente realizate în cadrul Festivalului Internațional al Educației, Iași Capitala Tineretului din România 2019-2020, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Universitatea Națională de Arte "George Enescu" Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design.

Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 19/05/2019 - 18:23
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa