- 8286
Publicul iesean consumator de arta contemporana video/audio a avut posibilitatea de a participa luna aceasta (6-22 decembrie 2013) la un eveniment complex organizat de Daniela Palimariu in colaborare cu Luminita Apostu in calitate de curator invitat (cu sprijinul tranzit.ro/Iasi). SALON VIDEO/Notiuni de metoda s-a desfasurat in trei spatii de expunere relativ diferite: Galeria Meru, Galeriile Fundatiei Regale (cladirea BCU) si spatiul pus la dispozitie de tranzit.ro/Iasi. Lucrarile video/audio expuse au fost selectionate in urma unui apel deschis la adresa artistilor din Romania si de peste granite.
Pentru expunerea unor lucrari video/audio care sa aiba un impact puternic asupra privitorului este necesar sa se stabileasca o conexiune intre cadrul mental al acestuia si cadrul virtual al lucrarilor (care prin natura lor au un caracter imaterial), conexiune mediata de spatiul fizic de expunere. Aspectul general al galeriei influenteaza considerabil primele impresii ale spectatorului si determina gradul de interes pe care il poate starni, de aceea arhitectura locului si amplasarea obiectelor tehnologice care transmit munca artistului catre receptor sunt doua aspecte impoartante pentru curator.
SALON VDEO/Notiuni de metoda a ales acest tip de fragmentare a expozitiei in spatiile a trei institutii diferite, ce isi propune sa conduca spectatorul prin stari care variaza de la un loc la altul. Galeria Meru este un loc destul de restrans si nonconformist, prielnic pentru expunerea unor lucrari ce vizeaza trateaza jovial unele aspecte ale societatii contemporane, in timp ce spatiul academic acordat de Galeriile Fundatiei Regale (cladirea BCU) impune o doza de seriozitate. Pe de alta parte, tranzit.ro/Iasi cufunda spectatorul intr-o stare de contemplare neutra, echilibrand oarecum emotiile privitorului. In acest caz s-a pus accentul pe complexitate, o modalitate sigura de a capta atentia publicului.
Tema expozitiei urmeaza notiuni generale ale metodelor practicate in arta video/audio, atat la nivelul realizarii compozitiei artistice (metoda de lucru folosita de catre artist pentru a crea), cat si la nivelul intelegerii acesteia (metoda de lectura de care se foloseste spectatorul in interpretarea unui obiect artistic). Fiecare dintre cele 39 de lucrari expuse se foloseste de propriile modalitati pentru a influenta imaginarul privitorului si pentru a transmite conceptul propus de catre artist.
O mare parte dintre instalatiile video etalate ofera posibilitatea de a arata in timp real scene veridice deformate in scop plastic sau scene imaginate in totalitate de catre artist ce pun in joc fantezia creatoare a privitorului, in timp ce altele utilizeaza cea mai directa forma prin care artistul poate comunica cu publicul si care presupune participarea activa a acestuia: performance-ul pentru video (este cazul si performance-urilor audio care folosesc vocea artistului). Voi alege in mod subiectiv cate una dintre lucrarile expuse in cele trei galerii pentru a realiza o scurta analiza a unor concepte de actualitate.
In spatiul tranzit.ro/Iasi a fost amplasata o proiectie video ‒ Carare/ Curte/ Colaps/ Liniste (video, 2012, 8’) ‒ care nu impresiona doar prin dimensiunea sa ampla, ci mai ales prin metodele de care artistul german Kai Miedendorp se foloseste pentru a expune ideea sa. Acesta propune doua scenarii relativ diferite derulate simultan (folosindu-se de metoda alaturarii scenelor) pentru a supune spectatorul la un dublu exercitiu de imaginatie si care ofera o viziune comparativa asupra unui posibil viitor ecologic (anul 2050). Ambele scene sunt incadrate in contextul unei catastrofe naturale cauzata de neglijenta omului fata de mediul inconjurator. Cum se va comporta omul cand natura nu mai are nimic de oferit? La aceasta intrebare ne raspunde intocmai lucrarea aceasta, desi raspunsul nu este unul intocmai placut. Atunci cand planeta va fi epuizata de resurse naturale si de vegetatie, iar climatul nu mai favorizeaza nici un fel de culturi, omul are doua optiuni. Pe de o parte va incerca neincetat sa gaseasca metode de a avea in jur mici elemente vegetale (scena in care apare ceea ce putem numi o gradina de interior ingrijita in permanenta de personajul feminin), iar pe de alta parte va dezvolta o tensiune conflictuala fata de ceilalti semeni ai sai (scena lipsita total de elemente vegetale cu cele doua personaje masculine denota tensiune). Scenariul propus indeamna, oricum, la reflectie.
In Galeriile Fundatiei Regale au fost expuse printre altele si o serie de instalatii audio (performance-uri inregistrate audio) care au avut avantajul de a fi plasate in preajma ferestrelor, unde privitorul se poate bucura de o viziune circulara ampla asupra orasului. Aceste lucrari se poat imparti in doua categorii: cele care se folosesc de sunete (pentru Protestatarul, Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen se folosesc de sunetul produs de o multime mare de oameni) si cele care utilizeaza vocea umana (limbajul) ca mediu de exprimare in sens artistic (Doris Prlic prezinta verbal metode alternative de masurare a timpului in Numere si calendare, Jozeth van de Snepscheut se foloseste de metoda de a pune intrebari in lucrarea Ocupam puncte de vedere, Matei Bejenaru alege sa citeasca o serie de cuvinte cu sens politic in lucrarea O metamorfoza a vorbirii, in timp ce Dan Acostioaei recita un asa-zis poem ‒ Viata bateriei ‒ care este defapt ghidul de utilizare al unei camere digitale ce face aluzie la diversitatea factorilor de risc externi la care orice obiect poate fi supus etc.).
In Galeria Meru au fost plasate putine lucrari, toate video, printre care si un clip publicitar ‒ Fara cuvinte ‒ editat de Stephanie Hough ce vine cu o viziune noua asupra mediul publicitar si asupra consumismului actual. Stephanie Hough prelucreaza materialul publicitar, aplicand o metoda interesanta de a extrage din transmisiunea originala (in care se face reclama unui produs alimentar prin intermediul unei lectii de gatit foarte prost organizata) doar acele parti care ii pun intr-o situatie stanjenitoare pe cei doi, intocmai pentru a evidentia atitudinile/ actiunile mecanicizate ale mediului publicitar.
SALON VIDEO/Notiuni de metoda a fost un eveniment amplu ce a propus spre analiza o serie de concepte ingenioase si care a pus in miscare cadrul mental si imaginarul publicului iesean, vizand in deosebi tinerii. Mai mult de atat, aceasta metoda de pune la un loc artisti cu nationalitati diferite in cadrul aceleiasi expozitii ofera prilejul de a privi comparativ mentalitati ale artistilor contemporani.
Pentru cei interesati sa vada un surplus de informatie, va invit sa vizualizati site-ul SALON VIDEO: http://salonvideo.net