eveniment
Data: 
20 Mar 2012 - 10:00 - 10 Apr 2012 - 18:00
Loc: 
Galeriile de Arta "Cupola" si "Nicolae Tonitza"
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda, nr. 2, Iasi

Ritmuri atemporale

Festivalul International „Arta si traditia in Europa” isi sarbatoreste cea de-a treia editie la Galeriile de Arta „Cupola” si „Nicolae Tonitza” din Iasi, printr-o revolutie a culorii si prin lansarea unui val revitalizant de noi idei artistice. Coordonata de catre Uniunea Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iasi, expozitia colectiva de arta vizuala prezinta in perioada 20 martie – 10 aprilie 2012 lucrari de pictura, grafica, arta textila, ceramica sau de fotografie, lucrari convocate sub genericul „Ritmuri atemporale”.

Apeland intens la elemente dinamice de limbaj plastic, cum ar fi linia curba, franta, combinatii atractive de culori sau forme conceptuale, enigmatice, dar si tehnici de lucru atat de diverse, artistii participanti au creat iluzia unui mediu sideral, unde guverneaza sentimentul de liniste, impresia de irealitate, de imponderabilitate sau de spatialitate. Prin subiectele abordate, acestia se rup de cotidian, de normalul zilelor noastre pentru a se indrepta, cu certitudine, spre acea atemporalitate ce s-a vrut a fi infatisata si promovata.

Profitand de aceasta detasare de real si patrundere dincolo de el, in mediul ilustrat cu precizie de tablourile expuse, artistii preiau de aici o multitudine de semne si simboluri pe baza carora ei vor incerca o reproducere a unui asemenea spatiu. Astfel, se ofera indicii despre cadrul propice in care ei se manifesta si in interiorul caruia se dezvolta procesul de geneza a operelor de arta, cadru ce ar putea coincide cu cel sugerat de catre expozitia prezentata.

In aceasta atmosfera de imateriala continuitate, timpul si notiunea de trecere a sa dispar, metodele de masurare a acestuia isi pierd sensul, dominand un aer de perpetua existenta si desavarsire. Venind in sprijinul acestei teze, artistii expozanti aproba uzitarea anumitor motive, culori sau figuri ce traseaza conturul unei imagini simbolice, caracteristice spatiului peren lansat. In aceasta ordine de idei, se remarca atat motivul oglinzii, element cu diverse interpretari si conotatii ce indeplineste in situatia de fata un rol fundamental, cat si forma circulara, ce sugereaza infinitatea si reluarea unui act. De asemenea, prezenta abila a culorii albastre amplifica efectul de spiritualitate, de liniste sau de meditatie, implicand legaturi subtile cu domeniul acvatic, apa reprezentand emblema puritatii si a regenerarii.

Experimentand o imbinare a realului cu imaginarul, a pamantescului cu cosmicul si, respectiv, a traditiei cu arta, artistii integreaza corpul si figura umana in compozitii ideale sau in cadre fantastice, neidentificabile, ce reflecta aspecte ale culturii nationale si traditiei specifice. Rezultatul constituie o maniera de echilibrare si compatibilizare a celor doua interese esentiale, lucru ce se concretizeaza cu prilejul acestui festival.

Vernisata pe data de 22 martie 2012, expozitia colectiva de arta vizuala aspira catre conceperea unui teren comun de existenta a artei si a traditiei, unificate prin „Ritmuri atemporale” prezente in cadrul Galeriei de Arta „Cupola” si „Nicolae Tonitza” pana la 10 aprilie 2012.

Articol scris de Alexandra Pahomi | Mie, 28/03/2012 - 00:58
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului alexandra.pahomi