eveniment
Data: 
8 Oct 2019 - 18:00 - 4 Nov 2019 - 18:00
Loc: 
Borderline Art Space
stats

Reprezentantul Croației la Bienala de la Veneția vine la Iași

Borderline Art Space organizează două evenimente avându-l ca protagonist pe Igor Grubić: proiecția filmului „Monument”, care va avea loc luni, 7 octombrie, de la ora 19:00 la Teatrul Cub, precum și expoziția personală „O gramatică a rezistenței”, care se deschide marți, 8 octombrie, de la ora 18:00 la Borderline Art Space. Curatorul expoziției și în același timp moderatorul sesiunii de întrebări și răspunsuri de după proiecție este Cristian Nae, curatorul pavilionului României de la această ediție a Bienalei de la Veneția.

Expoziția personală a artistului croat Igor Grubić, curatoriată de Cristian Nae la Borderline Art Space din Iași, propune în premieră în România o selecție dintr-un corpus de lucrări realizate între anii 1998 și 2015 ce au drept temă comună cultura protestului și a rezistenței civice.

La Borderline Art Space sunt expuse o selecție de fotografii din seria 366 Liberation Rituals, în cadrul căreia artistul a documentat acțiuni protestatare și micro-intervenții anonime în spațiul public prin intermediul cărora a generat forme efemere de comemorare a valorilor socialiste ce au fost între timp uitate sau denaturate.

Exemplele expuse în această expoziție intenționează să se constituie mai curând într-un potențial micro ghid de practici intervenționiste, specific culturii DIY, ce pot fi replicate în viața cotidiană. Ele intră indirect în dialog cu fragila cultură a protestului instaurată în România ultimilor ani. 

Alături de acestea, este expus unul dintre filmele iconice ale artistului, East Side Story (2006-2008), care rememorează prin intermediul juxtapunerii imaginilor documentare și a unei reînscenări coregrafice violența declanșată de grupuri de simpatizanți neo-naziști împotriva participanților la două manifestații gay pride ce au avut loc în Belgrad în 2001 și în Zagreb în 2002. Coregrafia, înțeleasă de Jacques Rancière în siajul gândirii platoniciene drept una dintre formele artistice cele mai propice pentru reprezentarea comunității, sublimează și recodifică simbolic violența brută, constiuind o tulburătoare manieră de rememorare a sciziunilor sociale tot mai adânci și a efectelor devastatoare ale intoleranței.

În avanpremierea expoziției, la Teatrul Cub din Iași va rula filmul Monument (2015), o poetică meditație cinematografică asupra istoriei post-socialismului și a urmelor sale materiale, ce are drept protagoniști ruinele monumentelor din spațiul fostei Yugoslavii ridicate pentru a comemora lupta anti-fascistă, aflate între timp în diverse stadii de degradare. Artistul examinează cu curiozitatea specifică exploratorului maniera în care aceste artefacte culturale devin treptat o parte a naturii, integrându-se în peisajul post-socialist drept forme alienate, golite de semnificație. Ștergerea memoriei culturale ca efect pervers al istoriei recente însoțește firesc ciclul anotimpurilor, aflându-și în acest film o percutantă formă de materializare. 

Igor Grubić (n. 1969, Zagreb) este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști internaționali din Croația. Opera sa include intervenții site-specific în spații publice, fotografie și film. Grubić a participat la numeroase expoziții internaționale importante, printre care: Bienala de la Tirana (2003); Manifesta 4 (Frankfurt, 2002); Manifesta 9 (Genk, 2012); cea de a 50-a ediție a Salonului de octombrie (Belgrad, 2009); Gender Check, MuMOK (Viena, 2009); cea de a 11-a ediție a Bienalei din Istanbul (2009); cea de a 2-a ediție festivalului de fotografie Mannheim Ludwigshafen, Heidelberg (2011); East Side Stories, Palais de Tokyo (Paris, 2012); Bienala de la Gwangju (2014); Zero Tolerance, MOMA PS1 (New York 2014); A 5-a Bienală de la Salonic (2015); Cut / Rez, MSU (Zagreb, 2018); Heavenly Creatures, MG + MSUM (Ljubljana, 2018); The Value of Freedom, Belvedere 21 (Viena, 2018). Opera sa este inclusă în colecțiile TATE Modern, Muzeele de artă contemporană din Belgrad și Zagreb, Muzeum Sztuki, Colecția Kadist, Colecția Kontact și Colecția de Artă Telekom, printre altele. Grubić a reprezentat Croația la cea de a 58-a ediție a Bienalei de la Veneția (2019).


Cristian Nae
(n. 1979, Craiova) este conferențiar univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, unde predă cursuri de istoria artei contemporane, teorie critică și studii expoziționale. Ultimele sale studii au apărut în volume colective publicate de edituri precum Wiley-Blackwell (2019, în curs de apariție) sau Routledge (2018). A beneficiat de burse și proiecte de cercetare oferite de Fundația Erste, Viena, CNCS-UEFISCDI, CAA-Getty International Program, Fundația Getty Los Angeles și Colegiul Noua Europă din București. În calitate de curator, este co-organizatorul expoziției Rethinking the Image of the World: Projects and Sketches (Musée Mill, La Louvrière, 2019) din cadrul Europalia Arts Festival și al participării României la cea de a 58-a ediție a Bienalei de la Veneția (2019).

Expoziție organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media:Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 02/10/2019 - 17:09
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa