eveniment
Data: 
13 Nov 2015 - 17:00 - 10 Dec 2015 - 17:00
Loc: 
Galeria Pod Pogor-Fiul (Casa Pogor)
stats
Adresa: 
Strada Pogor

Reflexie/Reflectie, la Galeria Pod Pogor-Fiul

Galeria Pod Pogor-Fiul din cadrul Muzeului National al Literaturii Romane din Iasi gazduieste in perioada 13 noiembrie - 10 decembrie 2015 expozitia artistei Oana Mazarache - "Reflexie/Reflectie", bazata pe proiectul sau de licenta. Vernisajul are loc vineri, 13 nov, ora 17:00, in prezenta curatorului, lect.univ.dr. Cristian Ungureanu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi.

"Pictura Oanei Mazarache exploreaza conceptul de raportare simultana a constiintei la universul interior si la realitatea exterioara, pe baza unei investigatii teoretice asupra problematicii sentimentelor umane fundamentale, privita din perspectiva teoriei si practicii artistice specifica artei timpului nostru dar si dintr-o perspectiva stiintifica, dezvoltata in baza unor consideratii desprinse prin parcurgerea unor repere fundamentale ale psihologiei contemporane, aspecte pe care le-a sintetizat si transpus plastic intr-o instalatie picturala cu accente narative de tip simbolist, marcate de prezenta unor suprafete colorate distinct. Aceste zone, colorate conform unui cod cromatic desprins dintr-un studiu medical recent, ilustreaza stari emotionale precum bucuria, timiditatea, furia, depresia, iubirea etc." (Cristian Ungureanu).

Conceptul proiectului de licenta a fost inspirat de una dintre poeziile scriitorului roman Romulus Vulpescu, “In fiecare zi”. Asemenea scriitorului rus F.M. Dovstoevski, Romulus Vulpescu descrie, in prima strofa a poeziei sale, incapacitatea omului de a pretui ceea ce il inconjoara si efectele cauzate de aceste lipsuri. In ultimul si cel mai complex roman al sau. Dovstoevski metaforizeaza aceste lipsuri ale fiintei umane in monologul unuia dintre personajele sale, cu speranta unei depline constientizari a legaturii intime si armonice dintre specia umana si toate celelalte regnuri ti fiinte care populeaza planeta.

Oana Mazarache (n. 12 februarie 1994, Suceava) actualmente masteranda a Facultatii de Arte Vizuale si Design, Iasi. Din 2008 pana in 2012 urmeaza cursurile Colegiului de Arta „Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar apoi, luandu-si atestatul aplica la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi; unde intra pe baza diplomei „Paleta de Aur” obtinuta la un concurs de pictura in Macedonia in anul 2011. In perioada liceului dar si a facultatii Oana s-a prezentat cu lucrari de pictura in cadrul mai multor expozitii atat la Suceava cat si la Iasi, a participat in tabere de creatie. In luna iulie anul acesta a absolvit cursurile Facultatii de Arte Vizuale si Design, Iasi cu proiectul de licenta „Reflexie/Reflectie”. Proiect  care cuprinde un numar de 10 lucrari ce vizeaza surprinderea unor aspecte inedite ale hartii emotiilor umane.

Articol scris de George Plesu | Mar, 10/11/2015 - 13:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george