- 2999
Incepand cu 15 aprilie vor putea fi vizionate, succesiv, timp de sase zile, interventiile artistice pseudo-monumentale realizate de catre artistii din grupul Satellite (Social Artistic Tendency).
"Recycling ghosts” este un proiect participativ care chestioneaza realitatea vizuala si simbolica a unor elemente arhitecturale, semne si obiecte, in masura in care contextul socio-cultural actual reflecta perceptia colectiva.
Termenul de „ghost” (fantoma) vizeaza existenta temporara a entitatilor si identitatilor create in contextul productiilor de masa ale marilor corporatii.
De pe 15 aprilie vor putea fi vizionate, succesiv, timp de sase zile, interventiile artistice pseudo-monumentale din spatiul public in urmatoarele locatii, pe traseul: parcul de langa Statuia Independentei, pietonalul de la Universitatea de Medicina, parcul Teatrului National „V. Alecsandri”, Cubul de pe Str. Stefan cel Mare, terenul din fata librariei Junimea si curtea Facultatii de Arte Plastice, Decorative si Design, Iasi.
Zilnic, in fiecare locatie unde va fi amplasata o lucrare, intre orele 13.00 - 14.00 va avea loc si cate o dezbatere tematica ce va problematiza public cunoasterea, viziunile si deciziile legate de chestionarea si gestionarea dilemelor reciclarii eco-atitudinilor.
Instalatia din galerie prezinta o macheta ce urmareste un traseu, marcat asemenea unei harti medievale de comori, produs al miniaturizarii unor pseudo-monumente temporare ce vor fi amenajate ulterior in spatiul public, precum si o serie de obiecte a caror simbolistica este ignorata sau atenuata, incorporate intr-o structura hibrid ce deierahizeaza spatiul expozitional.
Pseudo-monumentele reinterpreteaza vizual posibilitatea existentei unor solutii ce vizeaza teoriile despre epuizarea resurselor naturale ale Terrei, asa cum sunt percepute acestea in spatiul public iesean, si ilustreaza o reproducere ironica a „solutiilor” propuse prin intermediul unui chestionar, denaturand sensul unei viziuni colective sau a unei constiinte comune referitoare la probabilitatea preintampinarii degradarii mediului natural.
SATELLITE (Social Artistic Tendency group) este un grup colaborativ de artisti infiintat de: Delia Bulgaru, Andrei Timofte, Anca Stefanica, Alex Tarnauceanu, Cristina Totolici si Clara Casian in februarie 2010
Denumirea vine de la ideea ca practica artistica dezvoltata de membrii grupului are aplicabilitate sociala si vizeaza o cercetare desfasurata in mai multe zone de interes, termenul de ”satelit” reprezentand o metafora a distantei geografice, insa a unei viziuni comune fata de diversele aspecte ale culturii si artei.
Delia Bulgaru este masteranda la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iasi. Realizeaza lucrari de instalatii multimedia, pictura murala, stencil-graffiti si este interesata de investigarea circulatiei fluxului de informatie mediatic. A expus, printre altele, in cadrul proiectelor "Scratch disk is full" (2007), "Table Talk" (2008) si "Tester" (2009), instalate la Galeria apARTe (Iasi), ”Control Collection” (2009) instalata la Centrul Cultural Francez (Iasi) si a participat la programul de mediere creativa si la workshopul video "Poveste de familie" organizate in cadrul Bienalei de Arta Contemporana Periferic (Iasi, 2008).
Andrei Timofte este student la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design. Realizeaza lucrari de instalatii multimedia, pictura murala, stencil-graffiti si este interesat de cercetarea artistica prin metode sociologice a diverselor aspecte ale identitatilor si relatiilor interumane. A expus in cadrul proiectului "Tester" (2009) la Galeria apARTe (Iasi), si in cadrul proiectelor ”Conexiones” (2009) instalat la Escola Superior de Conservacion e Restauracion de Bens Culturais de Galicia (Pontevedra, Spania) si ”Un nuevo mundo” (2009) instalat in Museo de Arte Contemporaneo de Pontevedra (Spania), ambele desfasurate pe perioada schimbului de experienta prin programul Erasmus in Vigo, Spania.
Anca Stefanica este masteranda la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design. Realizeaza lucrari de instalatii multimedia si pictura murala, si este interesata de descrierea artistica a diferitor fenomene din viata sociala si politica. A expus in cadrul proiectelor "Scratch disk is full" (2007), "Table Talk" (2008), instalate la Galeria apARTe (Iasi), ”Control Collection” (2009) instalata la Centrul Cultural Francez (Iasi) si a participat la programul de mediere creativa si la workshopul video "Poveste de familie" organizate in cadrul Bienalei de Arta Contemporana Periferic (Iasi, 2008).
Alex Tarnauceanu este masterand la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design. Realizeaza lucrari de instalatii multimedia si pictura murala, si este interesat de cercetarea artistica prin metode sociologice a diferitor aspecte sociale dezbatute in mass media. A expus, printre altele, in cadrul proiectelor "Tester" (2009) instalat la Galeria apARTe (Iasi), ”Control Collection” (2009) instalat la Centrul Cultural Francez (Iasi) si a participat la programul de mediere creativa din cadrul Bienalei de Arta Contemporana Periferic (Iasi, 2008).
Cristina Totolici este studenta la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design. Realizeaza lucrari de instalatii multimedia, pictura murala si stencil-graffiti si este interesata de reclamarea unor evenimente socio-politice relevante pe plan local. A expus, printre altele, in cadrul proiectelor ”Conexiones” (2009) instalat la Escola Superior de Conservacion e Restauracion de Bens Culturais de Galicia (Pontevedra, Spania) si ”Un nuevo mundo” (2009) instalat in Museo de Arte Contemporaneo de Pontevedra (Spania), ambele desfasurate pe perioada schimbului de experienta prin programul Erasmus in Vigo, Spania.
Clara Casian este masteranda din 2008 la Manchester Metropolitan University, Faculty of Art and Design (Manchester, UK) departamentul Fine Art. Realizeaza lucrari de instalatii multimedia, pictura murala si stencil-graffiti si este interesata de investigarea demersului mediatic in diferite contexte socio-politice. A expus, printre altele, in cadrul proiectului "Scratch disk is full" (2007) instalat la Galeria apARTe (Iasi), ”Arctic” (2009) instalat la Cornerhouse (Manchester, UK), ”Where the garment gapes” (2009) instalat la Triangle (Manchester, UK) si ”Manu” (2010) instalat la Fafa Gallery (Helsinki, Finlanda) si a participat la programul de mediere creativa organizat in cadrul Bienalei de Arta Contemporana Periferic (Iasi, 2008).
Curator: Catalin Gheorghe.