eveniment
Data: 
30 Oct 2011 - 10:00 - 13 Nov 2011 - 17:00
Loc: 
Galeriile de Arta "Ateneul Tatarasi"
stats
Adresa: 
str. Pictorului nr. 14
Telefon: 
0232 261846

Recapitulare cu Dorin Lehaci

Galeriile de Arta “Ateneul Tatarasi” Iasi in colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici - Filiala Iasi, organizeaza in perioada 30 octombrie-13 noiembrie expozitia de pictura „Recapitulare”, a artistului Dorin Lehaci.

Ajuns la maturitate arstistica, pictorul iesean ne prezinta o serie de 28 de lucrari in ulei care se abat de la stilul modern bine cunoscut al artistului. Titlul expozitiei explica intentia artistului de recapitulare a materiei parcurse, raportandu-se la repere bine cunoscute in arta. “Periodic, este necesara aceasta tendinta fireasca de raportare la valorile estetice fundamentale,  pentru a realiza o apreciere, cu privire la locul in care ne aflam pe traseul creator. Actiunea de localizare a unui artist, in raport cu anumite jaloane, este asemanatoare cu actiunea de constientizare a unui moment al zilei, in functie de pozitia Soarelui pe bolta cereasca sau cu activitatea de orientare in spatiu, care este realizata avand in vedere punctul Nordic cardinal.” declara Dorin Lehaci.

La o prima impresie putem clasifica lucrarile expozitiei in reprezentari de biserici, naturi statice,  figuri umane si peisaje. Cele care domina cantitativ si calitativ sunt primele doua. Totusi prima lucrare, care ne intampina la intrare, este o reprezentare umana, imaginea unui calugar batran, intitulata Evlavie. Aceasta anunta subtil tematica religioasa pe care o regasim mai apoi in seria de biserici ( Biserica Stulpicani, Biserica Clocociov, Lacas de cult, Biserica Gurasada, Marturii spirituale etc.). A doua reprezentare umana si ultima, este aceea a unei  batrane, numita 1924. Acest an poate reprezenta tocmai reperul temporal la care se raporteaza Lehaci. De asemenea simbolic, batrana reprezinta evlavie, credinta si traditie.

Recapitularea, revenirea la vechile valori, este evidenta prin subiectele alese, subiecte clasice, tratate intr-o tehnica mult explorata de artistii vechilor timpuri, uleiul pe panza. Revenirea la traditie rezida asadar dintr-o abordare specifica secolului XX romanesc, atunci cand personalitati ca Gheorghe Petrascu, Stefan Luchian, Theodor Pallady si altii, tratau subiecte ca natura statica, peisajul si reprezentau lacase de cult. Cu referiri sigure la aceste momente din viata artistica romaneasca si nu numai, Lehaci ne prezinta astazi o viziune care ii poarta semnatura.

Pictorul da dovada de o stapanire a cromaticii, prin armonizarea unor culori calde cu cele reci si in acelasi timp prin introducerea unui albastru indraznet care se regaseste in marea majoritate a  tablourilor. Intr-o pondere mai mare il vom gasi insa in reprezentarile lacaselor de cult, iar in naturile statice vor domina culorile calde care invelesc formele indulcite ale obiectelor sau ale fructelor. Ca exemple in acest sens avem: Obiecte si flori, Vase si flori, Trei vase si trei fructe, Natura statica 1, 2, 3 si 4 etc. De asemenea, spre deosebire de biserici, unde pensulatia este mai viguroasa si cu tuse vizibile, la naturile moarte, pensulatia este mai fina si mai usoara. Peisajul nu ne este prezentat separat decat printr-o singura lucrare, dar il regasim incadrand de multe ori bisericile.

Asadar expozitia „Recapitulare” va invita pana pe data de 13 noimbrie, sa reveniti pentru cateva momente in trecut si sa va raportati la valorile estetice fundamentale, alaturi de Dorin Lehaci care realizeaza insa plastic aceasta dorinta.

Profesor de pictura la Scoala Populara de Arte din Iasi, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania filiala Iasi si membru fondator al Asociatiei Culturale „Holotropic Art” in anul 2007, Dorin Lehaci se bucura de 30 de participari in cadrul unor expozitii nationale si internationale de grup, de 10 expozitii personale, 20 de participari la concursuri nationale si internationale si de 3 carti publicate. De asemenea are lucrari expuse in institutii publice din tara si in colectii particulare in Europa, America si Asia.

Articol scris de Mihaela Laura Dumitriu | Vin, 04/11/2011 - 14:01
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului mihaela.dumitriu